logo Casalina

Schermclub Parcival zet in op initiaties en duel met Poolse club

Schermclub Parcival zet in op initiaties en duel met Poolse club
Leuvense Schermclub Parcival tijdens de Jeugdprijs van de Stad Leuven

In het kader van de Europese Week van de Sport zet de Leuvense Schermclub Parcival tijdens de autoloze zondag (27/09) in Leuven de schermsport in de kijker. Dat doet Parcival samen met de Poolse club Krakowski Klub Szermierzy uit Krakau, de zusterstad van Leuven. Er vinden die dag initiaties op de Dirk Boutslaan plaats én met een duel tussen Schermclub Parcival en Krakowski Klub Szermierzy.

De promotie van de schermsport is één van de doelen van het initiatief van de Schermclub Parcival tijdens de Europese Week van de Sport en de autoloze zondag. Deze vereniging is met zo’n 150 leden de laatste jaren uitgegroeid tot één van de grotere clubs van ons land, maar toch is schermen nationaal gezien een minder bekende en ook kleine sport. Met initiaties van vijftien minuten, met daarna 15 minuten ontsmetten van het materiaal, wil de club geïnteresseerden zondag 27 september laten proeven van de schermsport. De initiaties hebben vanaf 13 uur plaats. Dan start ook een aantal demonstratiewedstrijden van floret- en sabelschermers. De schermdemo wordt om 15.00 uur afgesloten met een ploegenwedstrijd waarin de schermers van Parcival en het Poolse Krakowski Klub Szermierzy letterlijk de degens zullen kruisen. Elke club brengt een equipe van drie schermers op de piste en die zullen uitmaken wie de sterkste is.

Europese Week van de Sport

De activiteiten tijdens de autoloze zondag vormen de apotheose van een driedaagse ontmoeting tussen de club van Leuven en die van de Poolse zusterstad Krakau. Die ontmoeting is onderdeel van de Europese Week van de Sport, die van 23 tot 30 september 2020 voor de zesde keer plaats heeft. Onder het overkoepelende thema ‘#BeActive” wil de Europese Commissie iedereen aanzetten om tijdens de week van de sport actief te zijn en daarna ook actief te blijven. Schermclub Parcival stuurde het project in voor de Europese Week van de Sport en behaalde daar de hoogste quotering. Daardoor kwam de club voor dit initiatief in aanmerking voor subsidies van Sport Vlaanderen en van de Stad Leuven.

Op vrijdag 25 september komen de Poolse schermers in Leuven aan en zij zullen in de vooravond samen met schermers van Parcival aan een eerste training deelnemen. Zaterdag zijn er opnieuw gezamenlijke trainingen en zullen de coaches van de clubs hun ervaringen delen. In de namiddag is er een bezoek aan het historisch centrum van Leuven.

Uitwisseling

“De sportieve uitwisseling zal de schermers en trainers die hieraan deelnemen ten goede komen,” aldus Schermclub Parcival. Naast het puur sportieve van de ontmoeting tussen Leuven en Krakau staat ook kennisoverdracht centraal. “Om die reden is een uitwisseling met een andere Europese club waardevol. Die biedt de mogelijkheid zaken te bespreken die verder reiken dan het puur sportieve. Zo zouden wij als Leuvense club graag horen hoe de Poolse club een Europees cadettencircuit succesvol organiseerde in februari 2020 en hoe men erin slaagt veertig procent van de leden te doen bestaan uit meisjes en vrouwen. De Poolse club zou van Leuven kunnen leren hoe een vereniging met meer dan honderd leden die schermen op de drie wapens, floret, degen en sabel, draaiende gehouden wordt.”

Zo’n organisatie kan overigens alleen maar slagen dankzij de inzet van leden van de twee clubs: bij Krakowski Klub Szermierzy director en coach Kamil Wrona en bij Schermclub Parcival Jolien Abrams (sportief bestuur), de schermers Jasper Deferme van Gerven en Dimana Markovska en Norbert Van Loon (trainersteam).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *