Belgische Kampioenschappen schermen succes voor Leuvense Parcival-schermers

2023 BK-zillver voor Jan Servaes (tweede van rechts) Beeld: Parcival

Tijdens de Belgische kampioenschappen schermen senioren en veteranen hebben leden van de Leuvense Schermclub Parcival mooie resultaten behaald, met als toppers zilver bij de sabel veteranen en brons bij de sabel senioren.

Niet minder dan 14 leden van Parcival namen deel aan de Belgisch Kampioenschappen schermen voor senioren (+20), onder wie ook enkele junioren en kadetten- schermers. In de categorie sabel won de Leuvense junior-schermer Gijs Vannieuwenborgh brons. Bij de degenschermers eindigde de pas 16-jarige Ward Samyn als negentiende op 103 deelnemers. Een goede prestatie gezien senioren 2 klassementen boven zijn eigen leeftijdscategorie staan.

Ward Samyn - foto Luc Gevaert
Ward Samyn – foto Luc Gevaert

Voor de schermers in de veteranencategorieën (vanaf 40 jaar) stond de Belgische titelstrijd in Luik op de agenda. Jan Servaes behaalde zilver op sabel in de categorie +60. Elisabeth Shen (degen dames +50) en Tom Pijnenborg (degen heren +50) werden allebei vijfde in hun categorie.

WK kadetten en junioren

Parcival-schermers Gijs Vannieuwenborg en Hervé Colling namen deel aan de wereldkampioenschappen schermen voor kadetten en junioren in Plovdiv
(Bulgarije), Vannieuwenborg op sabel en Colling op degen. Zij hadden hun selectie verdiend op basis van het behalen van de kwalificatienormen eerder dit seizoen.
Gijs Vannieuwenborg werd uiteindelijk 57-ste op 167 deelnemers bij de sabel-junioren. Hij verzekerde zich in de voorronde van een plaats voor de eindronde. Daarin won hij zijn eerste wedstrijd en stootte hij door naar de 64 beste schermers. In de volgende ronde bleek een Franse tegenstander te sterk. Vannieuwenborg was ook geselecteerd voor het Belgische sabelteam in het WK voor landenteams. Het Belgische sabelteam eindigde als negentiende van de 36 deelnemers.