logo Casalina

Wout Van Nuffelen wordt Europees triatlonkampioen agegroup in München

Wout Van Nuffelen wordt Europees triatlonkampioen agegroup in München
Van Nuffelen en de Brit Buttrick aan de haal Credits sportograf.com

Wout Van Nuffelen (18) uit Scherpenheuvel kroonde zich op het Europees kampioenschap agegroup triathlon in München. De meervoudige kampioen bij de jeugd sloot dit seizoen aan bij Triatlon Duatlon Leuven en plukt deels daarvan de vruchten op dit kampioenschap als eerstejaarsjunior.

De wintervoorbereiding verliep super, met enkele podia op regionale veldlopen als gevolg

Als laatste test voor de grote opbouw won Wout bij de volwassenen de zwemloop van Maaseik en de crossduatlon in Etten-Leur. “De week voor de paasvakantie ging hij op verplichte skireis met school. Hierdoor miste hij twee selectiewedstrijden, ééntje voor het voor Ek triatlon voor junioren en ééntje voor het EK/WK duatlon. Zeker voor de duatlonselectie was haalbaar. Van skivakantie kwam hij terug met een zware virale infectie. Daarna volgende nog een schoolstage van twee weken. Dit allemaal enkele weken voor het BK triatlon voor junioren. Na twijfel heeft hij toch deelgenomen, maar dit werd zowat de slechtste wedstrijd van de afgelopen jaren. Nadien was er terug ruimte om structureel te trainen en zag je de conditie vooruit gaan. Met een podiumplaats bij de U23 op de triatlon in Aarschot als eerste positief signaal”, wist vader en begeleider Johny. “Op de ETU cups in Holten en Tabor zagen we steeds een sterke Wout in het fietsen en lopen, maar kwam hij telkens enkele seconden tekort in het zwemmen om met de betere fietsgroep mee te zijn. Het Europees agegroup kampioenschap te Munchen was een kans om de puzzelstukjes in elkaar te laten vallen.”

Hij kwam als vierde uit het water en won door een snelle wissel tijd terug. Met een krachtinspanning reed hij op enkele kilometersde kloof dicht. De andere drie leiders werkten niet mee in het fietsen waardoor de achterliggende groep kon terug komen. Met zijn twaalven gingen ze zo de wissel in richting het lopen. Wout verrichtte andermaal een perfecte wissel en kon zo op kop vertrekken richting het loopparcours. Hier nam hij met de Brit Buttrick enkele seconden voorsprong in de eerste kilometer. Daarna was de pittige Olympiaberg aan de beurt. Hier wist Wout afstand te nemen van de Brit. De laatste twee kilometer km hield hij er een strak tempo op na om zo met een halve minuut voorsprong de wedstrijd te winnen. Alhoewel het agegroup kampioenschap aanzien wordt als het kleinere broertje van de gewone elite/junior kampioenschappen…is dit een mooie Europese titel (16-19 jaar) om binnen te halen.

Wout Van Nuffelen (r) loopt uit
Wout Van Nuffelen (r) loopt uit

De volgende uitdagingen van Wout zijn Zolder eind augustus, de ETU Cup in het Sloveense Bled begin september, en de T3 Series in Hengstdijk half september.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *