logo Casalina

Tine Deckers zet punt achter mooie triatloncarrière

Tine Deckers zet punt achter mooie triatloncarrière
Tine Deckers in actie in de Iroman Salou

Leuvense triatlete Tine Deckers (42) heeft besloten om haar professionele triatloncarrière stop te zetten. Door de coronagezondheidsproblematiek kon ze een afscheid in schoonheid vergeten. Ze wou dat doen op internationaal vlak op de Ironman Mallorca en voor eigen volk in de Challenge Geraardsbergen. Vijftien jaar lang was ze sportief in de weer in de triatlons en bezorgde ze de Belgen een goede naam op internationale wedstrijden.

Deckers begon in 2005 met de zware triatlonsport en was sinds 2008 profatlete.

De van oorspong Grobbendonkse, die lang in Wijgmaal heeft gewoond, een palmares om u tegen te zeggen en mikte vooral op de zwaardere wedstrijden. Ze won vijf keer de Ironman France in Nice, ze was winnares van de Embrunman in 2017 en in 2019 tweede, ze won voorts ook de Ironman 70.3 Ierland, de Ironman 70.3 Puerto Rico en de Ironman 70.3 Pays d’Aix. In eigen land was ze succesvol in de Challenge Geraardsbergen in 2017. Op het officieuze WK Ironman in Hawaï werd ze twaalfde, nog steeds de beste prestatie van een Belgische vrouw in die race.

“Ik heb een mooie en lange carrière achter de rug. Er zijn vele mooie momenten geweest, de hele wereld afreizen voor je werk is een droom. Dat samen met andere triatleten, samen naar stages of wedstrijden toeleven. Je leeft met een relatief klein publiek dat je steeds tegen kwam, we hadden vele goede Belgen op de lange afstand. De meeste van mijn beste wedstrijden vonden plaats in Frankrijk. Ik koos ook niet de makkelijkste wedstrijden, ergens werd ik daartoe gedwongen omdat mijn zwemmen niet top was. Op een zware omloop kan ik tijd goed maken op de fiets en te voet. Daarbij komt ook dat heuvelende omlopen zich meestal in mooie stukjes natuur bevinden”, wist Deckers.

In de helft van haar wedstrijden behaalde ze trouwens een podium, ze was de eerste Belgische vrouw in de geschiedenis die een Ironman kon winnen en ook de eerste atlete tout court die tenminste drie keer de Ironman van Nice kon winnen.

“De eerste zege in Nice was de mooiste in 2009, de jaren voordien kende ik tegenslag met een heupbreuk. Het was mooi om zo terug te keren na blassure. Het is jammer dat je het niet in schoonheid kunt afronden, maar het zij zo. Ik wou dit jaar nog mijn loopbaan afgerond op internationaal vlak op de Ironman van Lanzarote, op Belgisch niveau ging ik afsluiten in de Challenge Geraardsbergen, dat ging mijn allerlaatste uitdaging worden. Ik zag beide doelen verdwijnen door corona. Na de aflastingen van beiden had ik mijn zinnen gezet op het nationale kampioenschap triatlon aan de Lacs d’Eau d’Heure, maar ook dit viel in het water. De triatlonsport zal het door corona moeilijk hebben en krijgen omdat een onderdeel van de sport ook het reizen omvat”, wist Deckers.

Deckers slot haar carrière af in de kleuren van het Marmotta Alpin Triathlon Tribe Team. Ze nam doorheen haar carrière altijd ruimschoots de tijd om een praatje te slagen met pers, supporters of andere atleten en daar is iedereen haar dankbaar voor. Deckers is lerares LO in middelbare onderwijs in het Sancta Maria Instituut in het centrum van Leuven. Ze is personal coach en ondersteunt ze de Leuvense triatlonjeugd. Ze is ook de mama van een zoon, Finn (7).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *