logo Casalina

Nederlander Elmar Van Deijck wint tweede editie Belgian Double Triathlon en doet er meer dan 25 uur over

Nederlander Elmar Van Deijck wint tweede editie Belgian Double Triathlon en doet er meer dan 25 uur over
Van Deijck (r) in één van zijn laatste looprondes

De Nederlander Elmar Van Deijck trotseerde de hitte overdag, frisse temperaturen ’s nachts en wat maagproblemen om finaal de hand uit te steken naar winst in deze tweede editie van de Belgian Double Triathlon. Hij nam zaterdagvoormiddag de zwemstart aan de Vaart in Tildonk om 25 uur 42 minuten en 33 seconden later de meet te overschrijden op de atletiekpiste aan sporthal Den Dijk in Wespelaar. Tweede, de Duitser Mark Hohe-Dorst, volgde op iets meer dan drie uur en veertien minuten.

Er waren zes deelnemers voorzien, maar twee onder hen, twee Belgen moesten verstek geven door corona

Deelnemers op de normale triatlonafstand zijn harde atleten, maar de deelnemers aan deze dubbele afstand zijn nog van een ander allooi. Ze moesten 7,6 kilometer zwemmen, 360 kilometer fietsend afleggen en 84,4 kilometer lopen om af te sluiten.

“Jammer dat we twee landgenoten niet zagen starten door corona. In ons land zijn er maar een handvol atleten in staat om deze afstand succesvol af te leggen. De eerste editie vond dertig jaar geleden plaats, nu zijn we terug en is het de bedoeling om van dit evenement een blijvend gegeven te maken en ook volgend seizoen wedstrijden te laten plaats vinden”, klonk het bij de organisatie.

De race startte met een uurtje vertraging, daar de boeien in het water zich niet op de goede plaats bevonden. De Zwitser Beat Knechtle, die al sinds 1997 ultratriatlons aflegt, kwam als snelste uit het water. Hij zwom 7,6 kilometer in een tijd van twee uur en 23 minuten. Van Deijck volgde op net geen twaalf minuten als tweede, Hohe-Dorst als derde op zestien minuten. De Fransman Goulwenn Tristan had daar een achterstand van een uur en acht minuten.

De Zwitser Hechtle laat zijn voorliefde voor water zien
De Zwitser Hechtle laat zijn voorliefde voor water zien

Op de fiets zette Van Deijck de beste tijd neer in twaalf uur, 21 minuten en 56 seconden. Hij kon ’s nachts rond de klok van twee uur beginnen met een pittige finale run in zijn eerste poging over deze afstand. Hij volhardde in een looptijd van tien uur 36 minuten en 49 tellen.

De deelnemers kregen overdag af te rekenen met warme temperaturen, ’s nachts was het fris met temperaturen rond tien graden

“Het was niet min. Na vijftien kilometer lopen kreeg ik ook af te rekenen met maagproblemen. Na een sanitaire stop en enkele drankjes voelde ik me al veel beter”, wist de winnaar onderweg te melden. De Noord-Brabander van TLV De Langstra zag zich gesteund door ondermeer zijn vriendin Brenda, schoonouders en dochter.

Van Deijck bereikt de finish Credits Belgian Double Triathlon
Van Deijck bereikt de finish Credits Belgian Double Triathlon

Tweede Mark Hohe-Dorst kwam binnen na 28 uur 57 minuten en 32 seconden

De Duitser, die er dertig jaar geleden op de eerste editie ook bij was, zette om te beginnen een derde zwemtijd en daarna telkens een tweede fiets- en looptijd neer.

Tweede Hohe-Dorst had vrede met zijn tweede plaats
Tweede Hohe-Dorst had vrede met zijn tweede plaats

Derde Goulwenn kwam binnen na 32 uur 21 minuten en 35 seconden. Vierde Hechtle had 33 uur 11 minuten en 54 minuten nodig om deze straffe prestatie tot een goed einde te brengen.

Derde Goulwenn kreeg onderweg nog wat aanwijzingen
Derde Goulwenn kreeg onderweg nog wat aanwijzingen mee

Op de sprintafstanden daags voordien haalden respectievelijk Teun Pauwels en Elke Geens het in hun reeks. De afstanden mini long en mini court werden respectievelijk door de broers Romain (M14) en Raphaël (M8) Théocliste in de wacht gesleept.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *