logo Casalina

Leuvense City Triatlon opnieuw geannuleerd, op naar 2022

Leuvense City Triatlon opnieuw geannuleerd, op naar 2022
In het verleden won Leuvense Leen Vanden Daelen de Leuvense triatlon al eens

Als Europese Sportstad van 2021 werkte de stad Leuven een uitgebreid en aantrekkelijk sportprogramma uit voor de actieve en passieve sportliefhebbers. Helaas moesten er omwille van de coronapandemie al een aantal sportevenementen uitgesteld of geannuleerd worden. Ook de City Triatlon, die zou plaatsvinden op zondag 16 mei 2021, wordt afgeblazen.

Jarenlang vond in Leuven de triatlon over de halve afstand plaats, met aankomst op het Monseigneur Ladeuzeplein. Toen begon de race in Wijgmaal en zette deze zich verder naar de binnenstad. Voor het lopen werd met een lus door Heverlee getrokken. Sinds vorig jaar werd geopteerd voor de kwartafstand.

“Het was geen leuke beslissing, maar de enige correcte gezien de huidige situatie”, legt schepen van sport Johan Geleyns (CD&V) uit. “Net als vorig jaar kan de triatlon in zijn nieuwe vorm niet doorgaan. Er was voor het eerst de mogelijkheid om als trio deel te nemen: één persoon legt de zwemproef af, één iemand de fietsproef en tot slot een derde persoon de loopproef. Er waren al meer dan tweehonderd deelnemers ingeschreven, zowel individueel als in trio. De nieuwe formule valt dus zeker in de smaak, maar de sportliefhebbers zullen nog een jaartje langer moeten wachten vooraleer ze er van kunnen proeven. De insteek van de nieuwe formule was trouwens om meer beleving te brengen voor de Leuvenaar op een zondag. Met de nieuwe formule wilden we families en fans lokken om te supporteren voor hun (amateur)sporters. Door corona is de meerwaarde van de nieuwe belevingsformule niet aanwezig, vandaar ook de aflasting, dat heeft op zich minder met het sportieve te maken. We hebben de factoren beleving en overlast met elkaar in de weegschaal gelegd en kwamen tot deze conclusie”, besloot Geleyns.

“Dit is, net als in 2020, een tegenslag”, zegt organisator Ronny Huyvaert van Triatlon Duatlon Leuven. “We hadden er echt op gehoopt dat de wedstrijd dit jaar kon doorgaan, maar we hebben alle begrip voor de beslissing van het stadsbestuur. De wedstrijd later dit jaar organiseren is geen mogelijkheid, gezien de drukke sportkalender die er dit najaar nog aankomt in kader van het Europees sportjaar en het wereldkampioenschap wielrennen. We kunnen enkel maar proberen om positief te blijven en onze pijlen op volgend jaar richten. Noteer 15 mei 2022 dus al maar in je agenda, want dan gaan we er een lap op geven!”

Op zich is het opmerkelijk dat vorig seizoen en blijkbaar ook deze jaargang vele triatlonraces worden afgelast. Er bestaan verschillende mogelijkheden om in kleine groepjes de start te nemen. De deelnemers starten bovendien in het water en fietsen daarna, de kans dat ze hierbij in elkaars vaarwater komen is betrekkelijk klein. Afgesloten wordt er met het lopen, ook niet echt een discipline waarin er in grote groepen gevormd worden.

Geen golfinitiatie voor senioren

Ieder jaar organiseert de sportdienst in samenwerking met de Winge Golf en Country Club in mei een gratis golfinitiatie voor Leuvense 55-plussers. Ook dat evenement heeft de stad geannuleerd. In de maand mei staan er nog enkele andere, kleinschaligere, sportevenementen en activiteiten gepland. Die kunnen voorlopig nog wel doorgaan, uiteraard volgens de geldende coronamaatregelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *