logo Casalina

Agegrouper Lars Baeyens plaatste zich voor de Challenge Samorin!

Agegrouper Lars Baeyens plaatste zich voor de Challenge Samorin!
Baeyens in actie in een zonnig Gdansk Foto: Ilse Geentjens

Kempense triatleet Lars Baeyens (26) plaatste zich in de Challenge Gdansk in Polen voor de Challenge Samorin The Championship in Slovakije, de grote finale als het ware. In Polen was hij overall veertigste, veertiende agegrouper en de primus in zijn categorie M25-29. Triatlon is een sport die bestaat uit heel hard trainen buiten de spotlights en ook de races zelf halen diezelfde spotlights vaak niet. Toch verdient deze prestatie van Baeyens en hoe hij ertoe kwam weerklank!

Baeyens heeft veel gezwommen als kind. Hij was redelijk goed in de rugslag en zwom daar zelfs ooit finale op bij het BK van de jeugd.

“Ik ben niet gebouwd om een goede zwemmer te zijn met mijn 178 centimeter, 64 kilogram en het gegeven dat ik technisch niet echt onderlegd ben. Door hard te trainen kon ik degelijke resultaten behalen. Rond mijn zestiende heb ik dan mijn eerste triatlons afgelegd op aanraden van drievoudig Belgisch kampioen halve triatlon Tim Brydenbach, zoon van atletieklegende Fons en een heel goede vriend van mij. Hij is zowat mijn mentor. De sport beviel mij meteen door de afwisseling en het feit dat de sport op zich een echte uitdaging is. Ik sloot me aan bij de toenmalige triatlonclub van Lille, Trille. In het begin was het nog niet op een serieus niveau , daar was mijn lopen toen niet goed genoeg voor. Ondertussen bestaat Trille niet meer en zit ik bij KTT Kempisch Triatlon Team, ik deed tussendoor een ommetje bij 3PT Solidpharma”, wist de twintiger uit Wechelderzande.

Baeyens legt niet graag de focus op één race maar houdt zijn vizier breed open.

“Wel ik ben nogal eigenzinnig en ik doe graag heel veel races. Ik focus niet graag op één race omdat ik van oordeel ben, dat als die dan mislukt je niets hebt. Dus elk jaar stelde ik een volle kalender op met zowel kortere races als langere races vooral in eigen land. Vanaf 2020 keerde ik terug naar KTT met als doel om in dat teamcircuit toch te presteren, maar toen kwam covid.. Die lange periode zonder races was voor mij mentaal echt lastig. Na corona besliste ik enkel te starten waar ik echt wou, om zo meer mijn zin te doen, zo kwam ik terug op die langere afstand terecht.”

Lars bekijkt 2021 een beetje als een overgangsjaar om zichzelf na dat gedwongen nuljaar op sportief vlak te herontdekken. De herontdekking werd een doorstart met kwalificatie als gevolg.

“Die kwalificatie verwezenlijken was ongelooflijk. Ik sluit in de toekomst niet uit dat ik nog steeds een aantal kortere races blijf doen. In ons land heb ik zeker basissnelheid genoeg om bijvoorbeeld op een BK sprint top twintig te draaien, op internationaal vlak primeert de lange afstand. Op termijn wil ik me richten op klimwedstrijden, ik kan relatief goed bergop fietsen. In 2019 heb ik zo eens de Ventouxman gedaan en dat beviel me heel goed. In 2022 wil ik misschien van de triatlon van Alpe d’Huez een hoofddoel maken.”

Baeyens betwist in Aarschot de triatlon over de 1/3de afstand (18/07), eerst neemt hij deel aan de Franse Chtriman in Gravelines nabij Duinkerken over de volledige afstand (04/07).

Baeyens net voor de zwemstart in Gdansk Foto: Baeyens in actie in een zonnig Gdanks Foto: Ilse Geentjens
Baeyens net voor de zwemstart in Gdansk Foto: Baeyens in actie in een zonnig Gdanks Foto: Ilse Geentjens

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *