logo Casalina

Vrouwen Rugby Club Leuven na één jaartje terug naar topdivisie na foutloos parcours

Vrouwen Rugby Club Leuven na één jaartje terug naar topdivisie na foutloos parcours
Vrouwelijk Rugby Club Leuven vierde vorig seizoen zijn titel

Rugby Club Leuven viert zijn veertigjarige bestaan in stijl en met prijzen. De vrouwen realiseerden samen met de mannelijke collega’s een unicum in hun clubgeschiedenis. Beide teams speelden immers in exact hetzelfde jaar kampioen in tweede divisie. De meiden konden thuis de klus klaren tegen derde RC 9 Heusden Zolder, het werd een duidelijke 83-0. Ze wonnen al hun wedstrijden telkens met een bonuspunt, duidelijker en terechter kan een kampioenengebrul niet weerklinken.

Sportief coördinator en bovenal speelster Marie Rutsaert (30) uit Leuven was blij met de titel maar vooral met de progressie van het voorbije jaar.

“De damesploeg had zich duidelijke doelen gesteld bij de start van hun allereerste seizoen in tweede klasse. Het eerste was om de eerste plaats behalen, dat is bij deze afgevinkt. Vorig jaar moesten de dames vooral verdedigen, dit jaar was het zoeken naar de aanvallende structuur. Gezien ze tegen de tweede en derde van de stand scores 69-0 en 83-0 neerzetten, kunnen we stellen dat de aanvallende structuur gevonden is. Heel veel jongere en nieuwere spelers hebben kansen gekregen om zich te ontwikkelen. Ook is er geschoven met de posities. Soms gebeurde dit uit noodzaak en soms door blessures, maar ook om de kwaliteiten van de speelsters anders te kunnen benutten. En daar hebben ze soms heel snel de vruchten van kunnen plukken. De dames gaan in topklasse zin hebben om een seizoen harder te moeten vechten voor de punten.”

Flyhalf of nummer tien Lissa Hambrouck (22) uit Heverlee is aan haar derde seizoen toe bij de Leuvensen en heeft de rugbymicrobe van geen vreemden. Vader Gert Hambrouck speelde er 20 jaar in het “pakske”.

“Ik vind de positie op de lijn heel tof. Ik had op voorhand mezelf niet in die rol gezien, het hielp me echter om sterker in mijn schoenen te staan, zowel in mijn sport als in het echte leven. Ik speel al 2,5 jaar rugby en mijn vader inspireerde me hiertoe”, opende de studente sociale agogiek aan de VUB. “Na corona zag het team af, vele ervaren speelsters stopten en we daalden een reeks. We zijn dit seizoen gegroeid qua structuur en kwaliteit en tilden ons spel naar een hoger niveau. De andere teams zijn blij dat we volgend jaar opnieuw een reeks hoger spelen. Zo won tweede Soignies ook alles behalve de wedstrijden tegen ons. Het is trouwens ook een mooi unicum in de clubgeschiedenis deze dubbele titel. We behaalden dit met enkele ervaren spelers die de jongeren leidden. We gaan hard blijven werken en zowel de Leuvense rugbyvrouwen als mannen willen volgend seizoen geen mal figuur slaan in topdivisie. Wij bezitten zelf een team met daarin vanaf tieners tot speelsters van 47 jaar. Zelf hoop ik nog zo lang mogelijk deze mooie sport uit te mogen oefenen. We hebben nog 2 competitieduels af te werken. Bij aanvang van het seizoen wilden we alles winnen op 2 matchen na, vanaf de winterstop stelden we simpelweg dat we alles wilden winnen.”

De meiden van Rugby Club Leuven iets formeler in beeld
De meiden van Rugby Club Leuven iets formeler in beeld

Hambrouck speelt ook aan de universiteit rugby in sevensteams maar dat is eerder voor het plezier dan het competitieve. Ze kan samen met haar oudere broer Robin dit seizoen eveneens iets speciaals bereiken. Nadat zij van tweede naar topdivisie steeg met haar club, kan hij met Sportief Rotselaar van tweede naar eerste provinciale stijgen als kampioen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *