logo Casalina

Rugby; de vooroordelen ontkracht door speelster Elien Goossens!

Rugby; de vooroordelen ontkracht door speelster Elien Goossens!
Elien Goossens neemt de kicks voor haar rekening bij Rugbyclub Pajot

Rugbyspeelster Elien Goossens (23) uit Herfelingen is van mening dat ze te vaak moet uitleggen waarom ze graag rugby speelt. Het beeld van een harde en vooral mannelijke sport die de buitenwereld daarvan heeft strookt niet met de realiteit. Was er geen sprake geweest van corona, dan dook ze op haar fullbackpositie haar zesde speeljaar in bij Rugbyclub Pajot uit Lennik.

“Ik heb vaak het gevoel dat rugby onterecht bekeken wordt als een impulsieve en agressieve sport. Zowel bij mannen als vrouwen hangt er rond de sport dikwijls nog een stigma terwijl dit helemaal niet nodig is. Er komt veel meer kijken bij rugby dan enkel agressiviteit en kracht. Er is verfijning nodig in de technische fases, goede communicatie is een absolute must en het teamgevoel is de sleutel tot alles”, steekt de studente, die haar derde jaar agro- en biotechnologie aan Hogeschool Gent volgt, van wal.

De reacties die ze krijgt wanneer ze vol lof vertelt dat ze rugbyspeelster is, zijn vaak enorm uitéénlopend.

“De meerderheid verwacht er zich niet aan omdat ik niet exact pas in het plaatje dat ze over rugby hebben. ‘”Is dat dan niet alleen voor sterke venten?”, “Je hebt toch het karuur niet voor zo’n sport”, en nog zo van die uitlatingen zijn mij en vele medespeelsters niet geheel onbekend. Ergens kan dat hen niet kwalijk genomen worden natuurlijk. Er is over het algemeen weinig geweten over rugby en al haar facetten. Daar tegenover zijn er natuurlijk ook wel plezante reacties van mensen die het wel “wijs” vinden dat ik rugby speel. Sinds ik verantwoordelijk ben voor de sociale media van Rugbyclub Pajot, probeer ik verandering te brengen in het stigma dat rond rugby hangt. Met memes, foto’s, filmpjes… doe ik een poging om de sport simpel, luchtig en ludiek aan te brengen.”

De wedstrijd tussen de vrouwen van Rugby Club Leuven en Gent leverde mooie beelden op
De wedstrijd tussen de vrouwen van Rugby Club Leuven en Gent verliep krachtig maar fair

Het vrouwelijke rugby krijgt minder aandacht dan het mannelijke…

“Bepaalde matchen van Women’s Six Nations Championship worden hier in België ook uitgezonden maar vaak enkel door Franse of Engelse zenders. Het mannenrugby lijkt sensationeler te zijn voor de doorsnee rugbykijker, terwijl rugby eigenlijk altijd sensationeel is ongeacht van de beoefenaars. Er is doorgaans ook minder media-aandacht voor het vrouwenrugby waardoor het minder aantrekkelijk lijkt voor sponsors en het dus in mindere mate de mensen bereikt. Dat mannenrugby krachtiger en vrouwenrugby technischer is, gaat niet steeds op. Zowel de technische kant als het aspect kracht komen terug bij zowel mannen- en vrouwenrugby. Het is nogal makkelijk gezegd dat mannen altijd hard en agressief spelen en vrouwen daarom “zachter en technischer” zouden spelen. Het ene verklaart het andere niet en volgens mij is “kracht en techniek” niet per se terug te koppelen naar een geslacht. De ene ploeg kan nu éénmaal harder spelen terwijl de andere meer inzet op de technische kant. Wat er ook van is, beide partijen kunnen zich goed vermaken tijdens de derde time in de kantine!”

De vrouwen van Rugbyclub Pajot beschermen de bal tegen Rugbyclub de Binche Foto: Bettina Couck
De vrouwen van Rugbyclub Pajot beschermen de bal tegen Rugbyclub de Binche Foto: Bettina Couck

Goossens’ ultieme doel is om te laten zien dat het helemaal geen sport die enkel gespeeld kan worden door sterke, snelle en stevig gebouwde mensen.

“Dat is juist het mooie aan rugby, letterlijk iedereen heeft kwaliteiten die makkelijk aan een positie gelinkt kunnen worden. We vormen een team dat samengesteld is uit sterke, onhandige, balvaardige, lichtvoetige, snelle, behulpzame, explosieve, dromerige, fanatieke, robuuste… beginners en ervaren spelers of speelsters. Iedereen krijgt een positie toegewezen waar zijn of haar kwaliteiten zo goed mogelijk benut worden”, vertelt ze. “Rugby staat er ook om bekend vijf waarden hoog in het vaandel te dragen. Alles draait rond fair play, passie, vriendschap, discipline en respect. Tijdens wedstrijden blijven we wel twee ploegen die dezelfde bal over een andere try-lijn willen krijgen. Maar ook dan komen de vijf waarden heel erg tot uiting. Respect blijft voor mij de koploper van de waarden. Dat zien we ook vaak terugkomen tijdens en na de matchen, zowel voor de eigen ploeg als de tegenstander en alle supporters. Er wordt na de match ook steevast een erehaag gevormd waar zowel beide teams als de scheidsrechter doorlopen, er wordt ook steeds een man/vrouw van de match gekozen… Beide ploegen kiezen dan iemand van de tegenploeg en iemand van de eigen ploeg die in de bloemetjes (of pintjes) gezet mag worden na zijn of haar prestaties. Ook naar de scheidsrechter toe is respect altijd van fundamenteel belang.”

Wie meer te weten wil komen over rugby of zelf eens wil proberen kan terecht bij communicatie@rugbypajot.be of de sociale mediakanalen van Rugbyclub Pajot.

Mannenrugby kan ook sierlijk ogen, zo etaleren de Luikse en Leuvense rugbyclub
Mannenrugby kan ook sierlijk ogen, zo etaleren de Luikse en Leuvense rugbyclub

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *