Stad Leuven en drie sportclubs ondertekenen Charter Generatie Rookvrij
Sinds de start van het huidige sportseizoen zijn drie Leuvense sportclubs rookvrij. Dat betekent dat roken op of naast de terreinen niet langer toegelaten is. Gisteren ondertekenden stad Leuven en de drie sportclubs het Charter Generatie Rookvrij en kregen de clubs een officiële erkenning.
Het aantal rokers in Vlaanderen was de voorbije jaren nog nooit zo laag. Nochtans rookte in 2018 nog steeds 16 procent van de Vlamingen, 1 op de 8 zelfs dagelijks. Bovendien staat België wereldwijd in de top tien van landen waarin op jonge leeftijd al regelmatig wordt gerookt. Daar wil Generatie Rookvrij, een beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken, graag verandering in brengen.
Rookvrije sportclubs
Door ervoor te zorgen dat rookvrij de norm wordt in de samenleving, zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden tegen de sigaret. Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plaatsen waar kinderen en jongeren komen rookvrij maken.
“Kinderen hebben recht om gezond op te groeien, dus ook rookvrij”, zegt Danielle van Kalmthout, coördinator Alliantie voor een Rookvrije Samenleving en Generatie Rookvrij. “We weten dat kinderen gedrag kopiëren, ook rookgedrag. Als kinderen steeds minder zien roken, zal rookvrij voor hen het nieuwe normaal worden en dat maakt hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken.”
Stad Leuven wil dit project graag ondersteunen en mee in het verhaal stappen. De directies sport en gezondheid gingen daarom op zoek naar sportverenigingen die zich wilden engageren om een rookvrije sportclub te worden. Drie clubs gingen het engagement aan en zijn sinds dit sportseizoen rookvrij: Korfbalclub Leuven, Rugbyclub Leuven en OH Leuven.
“Sporten is genieten, met vrienden samen zijn, jezelf verbeteren. Maar sporten is ook werken aan jouw gezondheid”, vertelt schepen van sport Johan Geleyns. “En dan slaat roken bij een sportclub natuurlijk als een tang op een varken. Als Europese Sportstad wilt Leuven ook in de toekomst een voortrekkersrol spelen als het gaat over fijne sportieve evenementen, een ruim sportaanbod én gezond sporten voor alle Leuvenaars. Generatie rookvrij is een belangrijk project om dat te bereiken, en ik ben dus blij dat onze sportclubs hier graag aan meewerken.”
Danielle Van Kalmthout is bijzonder blij dat drie sportverenigingen hun terreinen rookvrij maakten. “Generatie Rookvrij feliciteert de Leuvense sportclubs die zich achter deze doelstelling plaatsen en zo meewerken aan het realiseren van een eerste rookvrije generatie.”
Goede voorbeeld
Bij de drie eerder vernoemde sportclubs is het sinds augustus dus niet meer toegestaan voor toeschouwers om tijdens wedstrijden of trainingen te roken langs het veld. Op jeugdvoetbalcentrum Bruineveld en bij Rugbyclub Leuven is er wel nog een aparte rookzone.
“Dat roken niet strookt met het beeld van een sportclub, spreekt voor zich. Maar het is ook zo dat kinderen gemakkelijk gedrag van volwassenen kopiëren, zeker van mensen naar wie ze opkijken zoals sporters, trainers en ouders. Hoewel wij zelf amper rokers in onze club hebben, willen we bij onze jeugd niet de indruk wekken dat roken het goede voorbeeld is. Onze boodschap wordt nog krachtiger als ze gedragen wordt door meerdere clubs, over verschillende sporttakken heen”, zegt Bianca François, voorzitter KC Leuven.
Wim Labie van Rugbyclub Leuven sluit zich daar volledig bij aan: “Als sportclub vinden we het belangrijk om het juiste signaal te geven. Kinderen zijn op dit vlak zeer beïnvloedbaar, en dus lijkt het ons de juiste beslissing om er als club voor te zorgen dat onze kleinste sporters zo min mogelijk in contact komen met roken op de clubterreinen.”
Ook OH Leuven neemt graag haar voorbeeldrol op. “We zijn pro rookverbod op onze sites”, zegt Peter Onkelinx, Senior Operations Manager van OHL. “Zeker rond onze jeugdvelden willen we het goede voorbeeld geven en een gezonde levensstijl aanmoedigen en stimuleren.”
Inzetten op de toekomst
Leuven telt natuurlijk veel meer dan drie sportverenigingen. De stad blijft dan ook actief op zoek gaan naar nieuwe clubs die willen meewerken aan een rookvrije toekomst. “We zijn dan ook opgetogen om te kunnen meedelen dat al minstens twee extra clubs nog dit sportseizoen starten met het traject en mogelijks vanaf volgend sportseizoen rookvrij worden: KOSC Wijgmaal en KVC Kessel-Lo “, zegt een fiere schepen Geleyns. “Elke nieuwe club is een stap in de goede richting. Hopelijk kunnen we nog enkele clubs overtuigen van dit fantastische project.”
Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, is blij dat sportclubs de gezonde kaart trekken. “De manier waarop onze leefomgeving ons uitdaagt en helpt om gezond te leven, heeft een grote invloed op onze gezondheid. We dragen allemaal een voorbeeldrol ten opzichte van onze kinderen en jongeren. Als stad vinden we het belangrijk dat zij de kans krijgen om te sporten, te spelen en zich te amuseren in omgevingen waar niet gerookt wordt. De rookvrije sportclubs helpen het goede voorbeeld te geven voor de volgende generatie in de hoop dat die rookvrij zal zijn. Voor wie graag wil stoppen met roken, organiseert stad Leuven overigens ook rookstopcursussen, onder begeleiding van een erkend tabakoloog.”
Generatie Rookvrij
Generatie Rookvrij wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker en actief ondersteund door: het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, de Belgische Cardiologische Liga, de Gezinsbond, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut.
Meer dan 150 gezondheidsorganisaties, medische verenigingen, gemeenten, organisaties en bedrijven ondertekenden een Charter waarmee ze zich engageren om samen met hun leden werk te gaan maken van een rookvrije generatie.
Meer informatie over Generatie Rookvrij vind je op www.generatierookvrij.be