logo Casalina

Primeur: Leuvense sportclubs worden rookvrij. Korfbalclub KC Leuven, Jeugdvoetbalcentrum Bruineveld en Rugbyclub Leuven bannen sigaret!

Primeur: Leuvense sportclubs worden rookvrij. Korfbalclub KC Leuven, Jeugdvoetbalcentrum Bruineveld en Rugbyclub Leuven bannen sigaret!
De velden van korfbalclub KC Leuven zijn vanaf heden rookvrij!

Drie Leuvense sporttereinen zijn vanaf maandag 16 augustus volledig rookvrij. Met die beslissing zijn de sportverenigingen officieel de eerste rookvrije sportclubs van de stad. Dat betekent dat roken op of naast de terreinen niet langer toegelaten is. De sportclubs krijgen hiervoor binnenkort een officiële erkenning van de stad Leuven .

Het aantal rokers in Vlaanderen was de afgelopen 20 jaar nog nooit zo laag. Nochtans rookte in 2018 nog steeds 16 procent van de Vlamingen, één op de acht zelfs dagelijks. Bovendien staat België wereldwijd in de top tien van landen waarin op jonge leeftijd al regelmatig wordt gerookt.

Voorbeeldrol

“Reden genoeg voor drie Leuvense sportclubs om het goede voorbeeld te geven. Korfbalclub KC Leuven, voetbalclub OH Leuven in de vorm van jeugdvoetbalcentrum Bruineveld en Rugbyclub Leuven zijn vanaf 16 augustus volledig rookvrij”, vertelt schepen van sport Johan Geleyns. “Met dit initiatief zijn zij de eerste rookvrije sportclubs in de stad. Binnen roken is al verschillende jaren niet meer toegestaan, maar bij deze clubs is het vanaf maandag ook niet meer toegelaten om in openlucht te roken. Supporters zullen tijdens wedstrijden of trainingen dus niet meer mogen roken langs het veld. Op jeugdvoetbalcentrum Bruineveld en bij Rugbyclub Leuven is er nog wel een aparte rookzone.”

“Dat roken niet strookt met het beeld van een sportclub, dat spreekt voor zich. Het is ook zo dat kinderen gemakkelijk gedrag van volwassenen kopiëren, zeker van mensen naar wie ze opkijken zoals sporters, trainers en ouders. Hoewel wij zelf amper rokers in onze club hebben, willen we bij onze jeugd niet de indruk wekken dat roken het goede voorbeeld is. Onze boodschap wordt nog krachtiger als ze gedragen wordt door meerdere clubs, over verschillende sporttakken heen”, zegt Bianca François, voorzitter KC Leuven.

Wim Labie van Rugbyclub Leuven sluit zich daar volledig bij aan: “Als sportclub vinden we het belangrijk om het juiste signaal te geven. Kinderen zijn op dit vlak zeer beïnvloedbaar, en dus lijkt het ons de juiste beslissing om er als club voor te zorgen dat onze kleinste sporters zo min mogelijk in contact komen met roken op de clubterreinen.”

Ook bij OH Leuven denk men er zo over, vertelt Henk Mariman, Academy Manager van OHL. “Met OH Leuven besteden wij enorm veel aandacht aan een gezonde levensstijl. Dit geldt niet alleen voor onze voetbalspelers maar voor iedereen die bij de club op één of andere manier betrokken is. Ook onze communitywerking focust op gezondheid via diverse projecten. Een rookvrij stadion en rookvrije jeugdcentra maken daar deel van uit.”

Bieke Verlinden, schepen van zorg en welzijn, is verheugd dat sportclubs met deze beslissing duidelijk de gezonde kaart trekken. “Heel wat zaken beïnvloeden de gezondheid van onze inwoners: niet alleen gezondheidszorg speelt een rol, maar ook hoe onze leefomgeving ons uitdaagt en helpt om gezond te leven. We dragen allemaal een voorbeeldrol ten opzichte van onze kinderen en jongeren. De rookvrije sportterreinen helpen het goede voorbeeld te geven voor de volgende generatie in de hoop dat die rookvrij zal zijn. Ik bedank graag vzw Logo Oost-Brabant die ons ook de volgende jaren ondersteunt om “Generatie Rookvrij” verder uit te rollen in Leuven.”

Generatie Rookvrij

Het initiatief komt van Generatie Rookvrij, een beweging van burgers en organisaties die streven naar een samenleving waar niemand nog (over)lijdt aan de gevolgen van roken en meeroken. Ook de stad Leuven is trekker en ondertekent binnenkort samen met de sportclubs een officieel charter.

“In andere steden en in het buitenland zie je vandaag meer en meer dat sportclubs de sigaret volledig bannen. Ook passief roken blijft ongezond en hoort niet bij de uitstraling van een sportclub. Vanuit de stad kunnen wij het initiatief van deze drie clubs alleen maar aanmoedigen. We hopen dat er nog sportclubs in hun kielzog zullen volgen en we zullen die waar we kunnen ook de nodige ondersteuning bieden”, besluit schepen Johan Geleyns.

Ondertekenen charter

In oktober volgt er nog een officieel moment waarop de betrokken schepenen en clubs het Charter Alliantie voor een Rookvrije Samenleving zullen ondertekenen en de nieuwe clubs bekend maken die volgend sportseizoen mee in het project stappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *