logo Casalina

Korfbalclub Leuven moet zich richten op outdoorcompetitie

Korfbalclub Leuven moet zich richten op outdoorcompetitie
Marck (centraal) komt over van KC Leuven

Volgens de huidige omstandigheden start de korfbalcompetitie opnieuw op 21 februari, tenminste outdoor. De zaalcompetitie, voor veel korfballers het sportieve hoogtepunt van het jaar, zal jammer genoeg niet doorgaan. Regiosport blikt terug én vooruit met Gregory Dom en Jonas Marck, coaches van korfbalclub KC Leuven.

Hoe verliep de competitie tot nu toe en hoe vertaalt zich dat in de stand?

“Voor ons verliep de competitie met wisselend succes. En achteraf bekeken, is dat eigenlijk heel logisch”, vertelt hoofdcoach Gregory Dom. “Het heeft lang geduurd eer we full contact mochten trainen, we speelden bewust geen oefenmatchen in de zomer en er heerste zoveel onduidelijkheid over het verloop van de competitie. Gelukkig hebben we een groep met een sterke mentaliteit die dat goed kon relativeren.”

Over de ambities bestaat geen twijfel: “Het behoud was en blijft het hoofddoel. Momenteel zitten we safe maar het is, vanuit sportief oogpunt dan, jammer dat we moesten stoppen. Want net als vorig seizoen in maart waren we als ploeg veel progressie aan het maken. We voelden ons klaar om elke ploeg het hoofd te bieden. De uitdaging ligt er nu weer in om na deze pauze opnieuw diezelfde drive te vinden”, klinkt het bij de oefenmeester van de groen-zwarten.

Hoe hielden jullie de ploeg(en) van jong tot oud nog mentaal fris?

“Via online opdrachten proberen we onze spelers alleszins fysiek actief te houden. Dat is niet evident door de lange inactieve periode, maar we merken dat onze groep er volwassen mee omspringt en probeert om fit te blijven. Korfballen zal wel nog iets anders zijn”, waarschuwt Dom. “De groep mentaal fris houden is voor ons een uitdaging, maar aangezien de inzet en drive op training altijd heel goed zat, konden we daar verder op inzetten. Ik denk wel dat veel spelers dankbaar zijn dat er mogelijkheden waren om sportief en sociaal contact te hebben”, vertelt coach Jonas Marck.

Ook bij de jeugd van KC Leuven zorgden de jeugdtrainers voor online challenges en opdrachten om de kleine korfballers bezig te houden. Intussen zijn de trainingen voor de kleinsten opnieuw gestart.

Heeft het schrappen van de indoorcompetitie na-en/of voordelen?

“Schrappen van het indoorgegeven heeft naar sportgebeuren toe toch vooral nadelen”, aldus Marck. “We hadden veel ambitie na het geslaagde seizoen van vorig jaar. De zaal blijft toch het sportieve hoogtepunt van de competitie, zowel voor spelers, coaches als supporters. Dat zijn toch kostbare wedstrijden die wegvallen en die een invloed hebben op de ontwikkeling van uw spelers.”

De voorlopig werkloze terreinen van KC Leuven in de Albert Dejonghestraat
De voorlopig werkloze terreinen van KC Leuven in de Albert Dejonghestraat

Is het leuk om eindelijk eens een referentiedatum te hebben omtrent spelen en trainen?

“Leuk om een referentiedatum te hebben, niet per sé. Je blijft met het gevoel zitten dat alles vrij twijfelachtig is en ondanks die datum weet je toch niet wat de cijfers begin februari zullen zeggen en wat we al zullen mogen en/of kunnen”, vertelt trainer Jonas Marck. “Het hervatten van de veldcompetitie wordt cruciaal. We mogen niet opnieuw in de val trappen om een lange aanloop te nemen voor we er staan. De hamvraag blijft: gaan we op 21 februari wel kunnen spelen? En hoe goed kunnen we ons voorbereiden?”, vraagt Dom zich luidop af.

“Alleszins zijn we als trainersstaf heel tevreden over de manier waarop de ganse groep omging met de onduidelijkheid, hoe ze bij mogelijke besmettingen of andere risico’s hun eigen verantwoordelijkheid opnamen en de kans die we kregen om als ploeg te sporten volop greep. Naast het behoud staan fysieke en mentale gezondheid dit seizoen voorop en dat lijkt tot nu toe aardig te lukken”, besluit Dom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *