logo Casalina

Massale internationale belangstelling voor Gympies-GymnovaCup

Massale internationale belangstelling voor Gympies-GymnovaCup
Enkele turnsters van de Gymnova Cup 2022

Op 11 en 12 november 2022 wordt Keerbergen weer het centrum van de internationale gymwereld. Dan organiseert gymclub De Gympies zijn GymnovaCup in de Sporthal van Keerbergen. Deze twaalfde editie kan rekenen op een grote belangstelling uit alle hoeken van de wereld. De Gympies verwelkomt maar liefst 120 gymnasten uit 25 teams van 16 verschillende landen.

Alle gymnasten zijn meisjes. De wedstrijden kaderen in de AGD-competitie (Artistieke Gymnastiek Dames), een Olympische discipline waarbij aan vier toestellen wordt geturnd: mat, sprong, balk en brug. De gymnasten komen dit jaar uit België, Canada, Duitsland, Finland, de Filipijnen, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Roemenië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten, Zweden en Zwitserland. Acht landen vaardigen hun nationaal gymteam af.

“De grote internationale belangstelling is ongetwijfeld te danken aan de goede reputatie die de GymnovaCup het voorbije decennium heeft opgebouwd,” verklaart Gympies-voorzitster Ilse De Smedt. “Zo nam Canada vorig jaar met een beperkt team deel, dit jaar komen ze met hun voltallig nationaal team. Uniek dit jaar is ook de deelname van gymnasten van buiten Europa: de Filipijnen en de Verenigde Staten. Ook Guatemala had zich aangemeld, maar zij moesten uiteindelijk afhaken.”

Ook het hoge prijzengeld is wellicht niet vreemd aan de grote belangstelling. Gymnova, het Franse bedrijf van turnmateriaal dat van bij de start zijn schouders onder de Keerbergse wedstrijd zet, kent 3.750 euro prijzengeld toe aan de jongerenranking. Samen met het prijzengeld van de trouwe sponsors Delaware, een internationale speler op het vlak van IT services, ingenieurs- en stabilititeitsbureau Stabilogics, glasbedrijf Inpro en de leverancier van gymmateriaal Eurogym levert dit een prijzenpot van 10.000 euro op.

Programma

Op het programma staan wedstijden in verschillende leeftijdscategorieën. Vrijdagvoormiddag is er een internationale wedstrijd voor youngsters (vanaf 13 jaar). ‘s Namiddags nemen de juniors (vanaf 15 jaar) het tegen elkaar op. ‘s Avonds zijn de seniors (vanaf 16 jaar) aan de beurt. Zaterdagvoormiddag heeft de Youth Cup, de Belgische wedstrijd voor jongeren, plaats. Vijf clubs met in totaal een veertigtal gymnasten zullen deelnemen in vier categorieën: Starters, Kids 1, Kids 2 en Teens. Voor de Gympies Keerbergen treden een vijftiental meisjes aan.

In de internationale wedstrijd komen vier Gympies-gymnasten aan de bak. De apotheose komt op zaterdagnamiddag. Dan nemen de beste gymnasten uit het internationaal tornooi het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel aan elk toestel. Consulteer de website voor de exacte aanvangsuren van de wedstrijden. Voor de gymnasten uit de eigen club is de GymnovaCup een unieke gelegenheid om internationale wedstrijdervaring op te doen. Een wedstrijd voor eigen publiek stimuleert hen nog meer om hun beste beentje voor te zetten. De competitie is overigens niet het enige doel van deze organisatie. Voor de meisjes met 16 verschillende nationaliteiten is dit ongetwijfeld ook een gelegenheid tot culturele uitwisseling. Ze verblijven in hotels in Rijmenam en Mechelen of in gastgezinnen in Keerbergen en de onmiddellijke omgeving. De ‘dinner and dance’ waarmee de GymnovaCup traditioneel wordt afgesloten, is een verbroederingsfeest tussen de delegaties en de medewerkers.

Winactie

Net als vorig jaar zijn het niet alleen de gymnasten die in de prijzen kunnen vallen. Ook de toeschouwers maken kans op een mooie prijs. Tijdens de twee wedstrijddagen loopt een ‘winactie’ waaraan drie prijzen gekoppeld zijn: de eerste prijs is een weekverblijf voor twee personen in een gloednieuw appartement van Second Home Spanje aan de Spaanse Costa Blanca, ter waarde van 1.000 euro, vliegtuigreis inbegrepen. Verder is er een luxe pannenset te winnen (waarde 369 euro), geschonken door Keukens Decoform. De derde prijs is een verblijf van twee nachten voor twee personen, inclusief ontbijt (waarde 200 euro) in Novotel Mechelen, waar een aantal delegaties verblijft. Lotjes kosten 5 euro en worden gedurende het ganse weekend verkocht. Wie een prijs in de wacht wil slepen, moet wel aanwezig zijn tijdens de trekking op zaterdagnamiddag.

Gympies GymnovaCup op 11 en 12 november 2022 in de Gemeentelijke sporthal, Putsebaan 103, Keerbergen. Tickets (8 euro voor één dag, 15 euro voor het weekend) zijn vooraf te koop via www.gymnovacup.eu of op de dag zelf aan de kassa. Kinderen tussen 3 en 12 jaar
betalen halve prijs, wie jonger is dan 3 jaar komt er gratis in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *