De Leuvense gemeenteraad van april keurde een subsidiereglement goed dat de Leuvense sportclubs moet toelaten om aangepast sportmateriaal en/of sportspecifieke hulpmiddelen te kopen voor haar leden. De toelage geldt zowel voor specifieke G-sportclubs, die uitsluitend met mensen met een beperking werken, als voor clubs die via inclusie de G-sporters integreren in hun reguliere werking.
“In Leuven willen we dat iedereen van sport kan genieten. Want bewegen, houdt je fysiek en mentaal gezond”, zegt schepen van sport Johan Geleyns. “Daarom voorzien we in eerste instantie 15.000 euro per jaar voor de aankoop van G-sport materiaal. Het geld kan zowel naar kleine als naar grote aankopen gaan. Momenteel is de maximale toelage voor een sportclub 7.500 euro per jaar, maar als het reglement een succes blijkt, zullen we natuurlijk bekijken of we dat bedrag moeten bijstellen.”Met dit reglement wil de stad ervoor zorgen dat de clubs de sportbeleving van hun leden met een beperking duurzaam naar een hoger niveau kunnen tillen én dat deze werking aan bekendheid wint in Leuven. Zo mag het materiaal enkel aangekocht worden voor de permanente werking en is een samenwerking voor sportkampen of stedelijke evenementen mogelijk. Hiermee wil Leuven een rol spelen in het zichtbaar maken van deze sporten en sporters.
20 clubs met G-sportwerking
“Momenteel hebben we in Leuven 20 clubs met een erkende G-sportwerking. Zij bieden een ruim aanbod van sporten. Zo kan een G-sporter zowel individueel als in team sporten, zijn er balsporten, gevechtsporten én watersporten, er is voor elk wat wils. In een jaar waarin we ook Europese sportstad zijn, willen we duidelijk maken dat we er alles aan gaan doen om voor al onze inwoners eventuele drempels om aan sport te doen, weg te halen”, besluit schepen Geleyns.
De Leuven Bears zijn een van de Leuvense clubs met een zeer goed functionerende G-sportwerking. Freddy Hernou van de Leuven Bears is dan ook zeer tevreden met het nieuwe reglement. “Binnen onze werking, de Junior Bears on Wheels, hebben we geleerd om naar de vaak jonge sporter met een beperking te kijken door een sportbril en zeker niet door een gehandicaptenbril. We confronteren onze leden niet met hun beperking maar juist met hun mogelijkheden. We wakkeren hun enthousiasme aan en vormen één groot team dat elkaar door dik en dun steunt, zowel tijdens de rolstoelbasketwedstrijd als erna. Dat we hun kwaliteiten laten primeren, komt niet alleen ten goede aan het sportgebeuren. Het vergroot ook hun algemeen zelfvertrouwen. Zo helpen we ze om later hun plek als volwaardig persoon in de maatschappij makkelijker op te nemen. Dit laatste beschouwen we als ons hogere sociale doel.”