logo Casalina

Leuven epicentrum tijdens EK vrouwenvoetbal U19

Leuven epicentrum tijdens EK vrouwenvoetbal U19
Bij OHL Aan Den Dreef spelen de meiden verschillende matchen op dit kampioenschap

Voor het eerst sinds 2007 strijkt een internationaal veldvoetbaltornooi neer in België. Tussen 18 juli en 30 juli strijden zo’n acht meisjesploegen U19 voor het hoogste schavotje op het Europese voetbaltoneel. Een primeur, want het is de eerste keer ooit dat een internationaal vrouwentornooi toegewezen wordt aan ons land. Leuven (Den Dreef), La Louvière (Tivoli Stadion) en Tubeke (RBFA Academy Stadium en Leburtonstadion) zijn de gaststeden. Op dinsdag 18 juli gaat de bal aan Den Dreef, na een plechtige openingsceremonie, aan het rollen.

Het Belgische vrouwenvoetbal zit al enkele jaren in de lift, getuige de unieke prestatie van de Red Flames op het Europees Kampioenschap, het steeds toenemende aantal vrouwenteams en de historische kaap van 50.000 voetballende meisjes. De toewijzing aan de Koninklijke Belgische Voetbalbond van dit eindtornooi door de UEFA is een nieuwe mijlpaal in de steile opgang van het Belgische vrouwenvoetbal.

“Met dit tornooi zetten we weer extra stappen richting de top van het vrouwenvoetbal. Niet alleen ontvangen we die weken de grootste Europese voetbaltalenten, ook kunnen onze eigen U19 dames hun voetballende kwaliteiten tonen aan de eigen achterban. Het EK is de uitgelezen kans om de populariteit van ons vrouwenvoetbal verder de hoogte in te jagen en tegelijk België internationaal verder te profileren als een echt voetballand, voor vrouwen en mannen”, aldus Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal bij de KBVB.

Om het tornooi binnen te halen, moest de KBVB haar torenhoge ambities in het vrouwenvoetbal hard maken. Zo deed de voetbalbond het actieplan “The World At Our Feet” uit de doeken. Met het actieplan wil de KBVB zo snel mogelijk naar de 80.000 voetballende meisjes en vrouwen. Ook lanceert het een nieuw onderzoek ‘Drop in, don’t drop out”, waarin onderzocht wordt waarom meisjes nog te vaak afhaken na enkele jaren voetballen. Met die resultaten gaat de voetbalbond de komende maanden verder aan de slag om de uitval in het vrouwenvoetbal tot een absoluut minimum te beperken.*

Drie speelsteden

Op 26 april gaan acht ploegen zijnde België, Duitsland, Tsjechië, Frankrijk, Spanje, IJsland, Oostenrijk en Nederland, de trommel in en wordt er in het RBFA Academy Stadium geloot voor de twee poules, met telkens vier landen, en het uiteindelijke speelschema van het EK. De matchen worden afgewerkt in Leuven, La Louvière en Tubeke. Het stadion aan Den Dreef in Leuven, de vaste uitvalsbasis van de Red Flames met 9.811 plaatsen, wordt het epicentrum tijdens het tornooi. Naast de openingsmatch op dinsdag 18 juli, wordt ook de finale op zondag 30 juli er afgewerkt. De KBVB spaart kosten noch moeite om het EK feestelijk te openen. Zo organiseert het voor die eerste match in Leuven een ‘teenage festival’ met internetfenomeen Celine Dept en enkele Red Flames.

Tubeke, de thuisbasis van de voetbalbond, krijgt twee stadions. In het RBFA Academy Stadium en Leburtonstadion, met capaciteit van respectievelijk 1.970 en 4.910 zitjes. Ook in het Tivoli Stadion in La Louvière met 9.666 zitjes worden enkele wedstrijden afgewerkt.

Stade Luberton in Tubize
Het Stade Luberton in Tubize

Verdere professionalisering

De toekenning van het tornooi is niet alleen een enorme opsteker voor het Belgische vrouwenvoetbal. Het is tegelijk een belangrijke erkenning voor de doorgedreven professionalisering van de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Het laatste grote tornooi voor veldvoetbal op Belgisch grondgebied dateert al van 16 jaar terug. Toen vond het EK U17 in 2007 plaats in Tubeke, Ronse, Verviers, Wezet, Eupen en Doornik. De jonge Duivels, met de intussen oud-international Eden Hazard en Christian Benteke, sneuvelden toen in de halve finales tegen Spanje.

“Het feit dat we voor het eerst in 16 jaar nog eens gastland mogen zijn, toont aan dat we als organisatie de voorbije jaren stappen gezet hebben in de professionalisering van onze federatie. Dit eindtornooi mag allerminst een eindpunt zijn. Ook de komende jaren moeten we ons verder profileren als rasecht voetballand waar dergelijke, grote tornooien, kunnen plaatsvinden”, besloot Katrien Jans, manager vrouwenvoetbal bij de KBVB.

De voetbalbond ziet de wedstrijden midden in de zomervakantie als het uitgelezen moment om een massa voetbalfans op de been te brengen en kennis te laten maken met het vrouwelijk voetbaltalent van morgen.

De prijs per ticket bedraagt maximaal vier euro, een toegangspas voor alle matchen kost slechts 25 euro. Leden van fanclub 1895 mogen zelfs gratis alle wedstrijden (van de Belgische U19) bijwonen. Tickets zijn te verkrijgen via tickets.rbfa.be. Wie tijdens het EK in het buitenland vertoeft of door andere redenen niet fysiek kan afzakken naar één van de speelsteden kan de matchen ook volgen via een livestream op UEFA.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *