logo Casalina

Jort Dockx pakt eerste seizoenszege in regenkoers in Averbode

Jort Dockx pakt eerste seizoenszege in regenkoers in Averbode
Vlnr tweede Rijvers, winnaar Dockx en derde Michielsen op het podium in de feesttent

Jort Dockx uit Retie won op pinksterzondag de uitgeregende nieuwelingenkoers in Averbode. Hij ontsnapte in de slotfase met de Nederlander Thijn Gysbrechts. In de slotronde kon hij nog uit de greep blijven van een vijftal snelnaderende achtervolgers blijven. Ze moesten elf lussen van 6,3 kilometer rijden, goed voor een totaal van 69 kilometer.

Het organiserende Sinksencomité Scherpenheuvel-Zichem vzw in samenwerking met Ziekenzorg Animatie Averbode mocht ondanks zwaar regenweer 58 starters verwelkomen. 

Yoram Knaepen uit Lummen en Lucas Van Gils uit Weelde reden vooraan in de grote groep. Achteraan moesten onder andere Sam Van Den Berk uit Eppegem, thuisrenner Ferre Demarsin uit Scherpenheuvel en Gilles Christiaens uit Leefdaal de rol lossen en het waren zeker niet de laatsten. De poorten achteraan het peloton stonden wijd open, uiteindelijk zouden maar negentien renners de meet halen. Velen gaven er de brui aan door het hondenweer, daarbij ook Bjarne Huygebaert uit Binkom. “Ik zag bijna niets meer voor me uit, het regende enorm veel”, vertelde Huygebaert na. “Ik was bang om te vallen door de regen en soms mindere wegen”, reageerde Demarsin.

Kort voor de start was het nog goed aan het gieten
Kort voor de start was het nog goed aan het gieten

In het begin van de derde lus één van de eerste aanvallen van de namiddag door de Nederlander Max Rijvers. Hij ging rechts aan op de Westelsebaan. Hij werd gevat een doorkomst later leidde Maxime Vansteenkiste uit Houwaart het peloton. In het begin van de vijfde ronde ging streekrenner Senne Vets uit Kaggevinne links op de Westelsebaan aan. Zijn vlucht leek meer kans op slagen te hebben daar enkele ploegmakkers van het Maes CT Glabbeek poogden af te stoppen. Exact een lus later trok een andere renner van de blauw-geel-zwarten in de aanval, nu was het de beurt aan Vansteenkiste. Ook hij werd tot de orde geroepen. Tweederde koers ver nam het tempo in het peloton een serieuze dip.

Met nog ongeveer twee en een halve ronde in de aanslag begonnen de deelnemers weer door te koersen.

Onder andere Dockx, streekrenner Arne Huygens uit Herselt en Dario Vermaelen uit Nethen draaiden vooraan goed mee rond. In lus negen poogden Knaepen, dorpsgenoten Dockx en Thor Michielsen en Vermaelen de rest in de steek te laten. Meer dan tien seconden kregen ze niet. De Nederlanders Rijvers en Vleugels menden de achtervolgers. Gysbrechts reed vooraan bij het ingaan van de slotronde, bij het nemen van de laatste doorkomst aan de meet had Gysbrechts het gezelschap gekregen van Dockx. De muisde er rond de slotkilometer vanonder. Vijf achtervolgers zaten hem nog achter de veren, maar Dockx haalde het voor Rijvers, Michielsen, Van Gils, Vleugels en Gysbrechts. Een halve minuut later won Vets de groepsspurt om plaats zeven voor Vermaelen, Vansteenkiste en Knaepen. Streekrenner Lander Verheyen uit Molenstede kwam als twaalfde binnen, veldrijder Lander Artoos uit Hever vervolledigde de top vijftien. Mateo Horemans uit Olen druppelde als negentiende en laatste over de meet op een minuut en 43 tellen, hij kreeg nog een welgekomen applaus voor zijn wilskracht.

Het was de eerste seizoenszege voor Dockx van Acrog-Tormans.

“Ik ben blij met mijn eerste zege. Het was onderweg wel flink lastig door de regen. Toen ik versnelde was ik wat bang dat het peloton terug kon komen, maar ik kon wegblijven. Gelukkig haalde ik het, mijn volgende wedstrijd rijd ik in Nederland”, wist de gelukkige winnaar te melden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *