logo Casalina

Yana Wouters (18) doelvrouw in tweede klasse en doelmannentrainer bij de mannen in eerste amateur; een portret!

Yana Wouters (18) doelvrouw in tweede klasse en doelmannentrainer bij de mannen in eerste amateur; een portret!
Ook met de bal aan de voet kan Yana overweg Foto: J. Wouters

Yana Wouters (18) uit Keerbergen is doelvrouw bij Damesvoetbalclub Eva’s Tienen in eerste nationale en werd recent ook aangesteld als één van de keepertrainers bij KSK Heist uit eerste amateur. Op haar jonge leeftijd kan ze al flink wat adelbrieven voorleggen en dat ze als vrouw de mannenwereld van de doelmannentrainers aan het betreden is, dat is sowieso al meer dan opmerkelijk, maar wie is ze en hoe ging het allemaal van start? De bal begon te rollen bij KSC Keerbergen

“Ik begon op zeven à achtjarige leeftijd met voetballen. Mijn broer was een tijdje voordien begonnen met de voetbalsport en toen had ik zoiets van, dat wil ik ook maar dan in doel. Dat was misschien een beetje een zotte gedachte om ermee te beginnen, maar ik heb er tot nu toe allerminst spijt van”, opent ze.

Tussen 2010 en eind 2015 bleef ze bij KSC Keerbergen, daarna vervoegde ze de U13 en U15 van Lierse SK. In het seizoen 2017-2018 vertoefde ze een seizoen bij KV Mechelen in eerste provinciale, het jaar nadien bij reeksgenoot FC Kontich, vervolgens kwam er een seizoen KVC Westerlo in tweede nationale voor haar aan. Nu is ze aan haar eerste seizoen bij de Eva’s Tienen, die binnenkort KVK Tienen zullen heten door hun samenwerking met de gelijknamige mannenploeg. Ook volgend seizoen ligt ze er onder contract.

“Ik ontwikkelde me de voorbije jaren als doelvrouw door naast de basistrainingen nog extra bij te trainen. Daarnaast door in ploegverband steeds op een hoger niveau te trainen en speelkansen te verzilveren op een steeds hoger niveau. Bij Tienen kwam ik in een goede samenhangende groep terecht, waar nu ook het volledige kader gevormd wordt voor verdere uitbreidingen en ondersteuning door de samenwerking met KVK Tienen.”

Als achttienjarige keepertrainer starten, weinigen doen het…

“Het speelde al langer in mijn hoofd om als doelmannencoach te beginnen om de ervaring die ik reeds opgedaan heb ook te kunnen doorgeven aan andere keepers/keepsters. Zo kan ik mezelf ook verder laten evalueren als keepster en als trainster, een win-winsituatie lijkt me dat”, vertelde Wouters. “Ik kreeg van Wim Van Cauwenberghs de vraag of ik interesse had of iemand kende om bij KSK Heist mee te komen training geven, dan was mijn keuze natuurlijk snel gemaakt om mezelf voor te stellen als kandidaat. Ik besef dat het uitzonderlijk is om als vrouw op achttienjarige leeftijd deze functie aan te nemen, maar het is ook een statement dat KSK Heist en Wim hiermee maken om ook te geloven in de capaciteiten van vrouwen binnen het voetbal. Er zijn vrouwelijke clubtrainers in het vrouwenvoetbal en één enkele in het mannenvoetbal. Als keeperstrainer heb ik niet meteen weet van vrouwen binnen een keeperstrainersgroep voor mannen en vrouwen.”

In de toekomst heeft ze door haar drukke bezigheden nu al meerdere mooie doelen.

“Als coach wil ik allereerst keepers de juiste basis kunnen aanleren en de intrinsieke motivatie hoog houden en krijgen. Tegelijk wil ik mezelf ook ontplooien als een betrouwbaar en professionele trainster. Ik kijk op naar wat trainers mij geleerd hebben en wat ik van elke trainer heb kunnen oppikken. Ik wil graag zelf ook zo’n element worden binnen de carrière van andere doelmannen- en vrouwen. Ik wil ook een bedankwoord richten tot al mijn trainers van in het verleden en ook voor de kans die KSK Heist en Wim me geven”, zegt ze. “Bij KVK zijn mijn doelstellingen in de komende maanden en jaren om de basisspeelster in doel te worden en te blijven in de eerste ploeg. De keepsters waar ik naar opkijk zijn Nicky Evrard en Justin Odeurs.”

Een groepsfoto van de ploeg van KVK Tienen in eerste nationale Foto: (L.E) RSCA.BE
Een groepsfoto van de ploeg van KVK Tienen in eerste nationale Foto: (L.E) RSCA.BE

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *