logo Casalina

Voetbalster Aster Janssen is living the dream in de Italiaanse Serie C!

Voetbalster Aster Janssen is living the dream in de Italiaanse Serie C!
Een groepsfoto van ASO Apulia Trani met Aster centraal op de eerste rij

De Holsbeekse Aster Janssen (21) vertoeft momenteel in Italië om haar droom waar te maken, als profvoetbalster in het buitenland aan de bak komen en tegelijk in een mooie streek met een prima klimaat vertoeven. Ze woont met enkele andere profspeelsters waaronder landgenote Shana Rais, enkele Spaansen, Portugesen en een Amerikaanse. De persoonlijke trainster van beroep staat momenteel met haar club ASO Apulia Trani vijfde in de serie C.

Aster begon op haar elfde te voetballen bij Rapide Wezemaal, ze verbleef er enkele jaren en speelde er zelfs een keertje kampioen. Daarna volgden enkele seizoenen bij VK Holsbeek. Op haar zeventiende was Janssen aan haar eerste echte vrouwenploeg toe, bij Olympia Wijgmaal, tot dan speelde ze samen met jongens. Dat viel moeilijk te combineren met haar studies sport aan het Leuvense Redingenhof. Vervolgens kwam ze een jaartje in tweede nationale bij Wezemaal uit en speelde ze nadien een seizoen in de Superleague bij KSK Heist met een kleine tussenstop bij het Nederlandse Fortuna Sittard. Bij Standard Luik verbleef ze twee jaargangen, waarna ze enkele maanden bij de beloften van Genk volmaakte. Door corona viel alle competitie stil en trok ze naar Italië om als prof te kunnen leven.

Janssen (onderaan eerste van links) zette haar eerste voetbalstappen bij Rapide Wezemaal
Janssen (onderaan eerste van links) zette haar eerste voetbalstappen bij Rapide Wezemaal

Op futsalvlak was ze sinds haar twintigste actief bij FP Aarschot en stapte ze voorbije zomer over naar topklasser FP Halle-Gooik girls, waar ze door corona finaal maar twee wedstrijden speelde. Als coach was ze vorig seizoen druk in de weer bij de U9 van VK Holsbeek.

Aster (links) in actie voor FP Aarschot tegen haar toekomstige team Halle-Gooik
Aster (links) in actie voor FP Aarschot tegen haar toekomstige team Halle-Gooik

“Ik heb heel veel geleerd bij Standard Luik, ik heb er spijt van dat ik ginds vertrok. We kregen er goede trainingen en ondersteuning en kenden prima faciliteiten, de sfeer was enorm. Toen corona zijn intrede deed, wilde ik blijven spelen. Ik had verschillende buitenlandse contacten en vroeg ze een club voor me in Italië te zoeken. Al snel kreeg ik een voorstel, op twee dagen tijd was mijn contract voor zes maanden geregeld. Ik zocht een alternatief in het buitenland én een leuke ervaring. Hier valt van voltijds voetbal te leven. Ik ben trouwens blij dat ik deze kans krijg in deze fase van mijn leven. Het is hier geweldig, het is gemiddeld twintig graden en zonnig”, laat Janssen weten vanuit Italië.

Bij Standard Luik beleefde Aster (links) haar leukste periode
Bij Standard Luik beleefde Aster (links) haar leukste periode

ASO Apulia Trani is een subtopper in de Italiaanse derde klasse. Een voorganger van het team, ACF Trani 80, won tussen 1984 en 1986 de scudetto in de Serie A en in 1983 de Coppa Italia.

Meestal staat ze rond acht uur op, daarna leert ze Italiaans en speelt ze voetbal in de tuin en doet ze daarna work-outs. Na wat rust brengt ze tussen 14.30 en 17.30 uur op de club door om te trainen. Ze heeft elke avond vrij om te gaan wandelen, naar het strand of op restaurant te gaan, gezien in Italië code geel heerst door de coronacrisis. Die activiteiten kan ze met landgenote Shana Rais delen.

“Ik kwam ongeveer twee maanden geleden op de club aan, Shana enkele weken later. Het is leuk om hier met een landgenote te vertoeven die me door en door begrijpt.”

Het voorbije weekend speelde haar ASO Apulia Trani thuis 0-0 gelijk tegen Sant Egidio.

“Die eindscore was zonde, we kregen heel veel kansen. Verschillende ballen belandden op de dwarslat of naast. We domineerden negentig minuten, maar konden de klus niet klaren. Deze Serie C valt qua niveau trouwens te vergelijken met de Belgische competitie tussen eerste en tweede nationale. Het is heel verdedigend van opzet, dat had ik helemaal niet verwacht. Het gaat er fysiek aan toe met vele duels en kick and rush. Ik had het allemaal veel voetballender verwacht. Op voetballend vlak leerde ik tot nu toe amper iets bij, in een 4-4-2 word ik op de flank als verdediger uitgespeeld terwijl ik een offensief ingestelde speelster ben. Gelukkig mocht ik in de laatste wedstrijd vooraan de flank bevolken en dat bracht meer doelkansen met zich mee.”

Aster en Shana vermaken zich prima in Italië
Aster en Shana vermaken zich prima in Italië

Janssen speelt volgende zondagnamiddag in het kader van de elfde competitiedag in de Serie C een uitmatch op Lecce. Je kan deze live volgen via de facebookpagina van Lecce Women.

Na deze zes voetbalmaanden Italië is de kans enorm groot dat Aster na haar trip bij de deze derdeklasser in het buitenland blijft voetballen. Ondertussen blijft Janssen zichzelf ook heruitvinden als persoonlijke conditietrainster en gaat ze de virtuele tour op en dit samen met landgenote Shana Rais. Je kan hun bij momenten pittige oefeningen bekijken en wie weet ook zelf uitvoeren als je https://www.youtube.com/channel/UCYAeJc7QWMSUjzRHAqOdEJQ?fbclid=IwAR0Au9BlApFOc0kgWdh78MajRxIhZUXjNWs64TYLnOB9ZLxEDFPaXAUbekijkt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *