logo Casalina

Vlaanderen maakt zwembaden energiezuinig en dus betaalbaar

Vlaanderen maakt zwembaden energiezuinig en dus betaalbaar
In beeld voormalig triatlete Kiara Lenaertz die even aan competitiezwemmen deed

Minister van Sport Ben Weyts investeert bijna 18 miljoen euro om 28 zwembaden verspreid over heel Vlaanderen structureel energiezuinig te maken. Dat is fors meer dan de dikke 10 miljoen die aanvankelijk voorzien was voor dit initiatief. Het gaat dan ook om een belangrijke investering, want dankzij deze ingrepen kunnen uitbaters de oplopende energiefacturen het hoofd bieden en wordt voorkomen dat zwembaden de deuren moeten sluiten. “We investeren fors in nieuwe zwembaden, maar ook in het energiezuiniger maken van bestaande baden”, zegt Weyts. “Zo verlagen we de facturen van de uitbaters en houden we de exploitatie betaalbaar.”

In Vlaanderen is een grote behoefte aan zwemwater en zwembaden. Kinderen leren er zwemmen, sportievelingen trekken er hun baantjes en ouderen en personen met een handicap kunnen er pijnvrij sporten. Het uitbaten van een zwembad gaat echter gepaard met een hoge energiekost. Door de hoog oplopende energiefacturen kunnen uitbaters in de problemen komen, waardoor men soms de deuren moet sluiten. Om werk te maken van méér zwemwater in Vlaanderen investeert Vlaanderen daarom niet alleen in gloednieuwe zwembaden, maar ook in het energiezuinig maken van bestaande baden.

Minister van Sport Ben Weyts maakt nu 18 miljoen euro vrij om 28 zwembaden verspreid over heel Vlaanderen energiezuinig te maken. Vlaanderen dekt telkens zestig procent van de investeringskost, wat betekent dat het in totaal gaat om zo’n 30 miljoen euro aan investeringen in energiebesparende maatregelen zoals isoleren, nieuwe ramen of de installatie van zonneboilers. Aanvankelijk was er slechts 10,5 miljoen euro voorzien voor dit initiatief, maar Weyts heeft extra middelen vrijgemaakt om in te kunnen spelen op alle noden. Zo kunnen meer zwembaduitbaters fors en structureel besparen op hun energiefacturen. Zwembaden blijven zo betaalbaar en open.

De extra investering in zwembaden maakt deel uit van een grotere investeringsgolf. Bij het begin van deze regeerperiode ging er jaarlijks ongeveer 12,5 miljoen euro naar sportinfrastructuur. Nu zitten men jaarlijks aan 40 miljoen euro: meer dan drie keer zoveel. “We willen nog meer Vlamingen in beweging zetten en laten sporten en daar heb je natuurlijk sportinfrastructuur voor nodig”, zegt Weyts. “Investeringen in zwembaden doen we voor alle zwemmers: van zwemclubs, via particuliere bezoekers tot schoolkinderen die nog leren zwemmen”.

In Vlaams-Brabant gaat het om:

het zwembad van Tremelo voor een bedrag van 183.000 euro, het zwembad van Grimbergen voor ruim 3.607.911, 41 euro, Tienen voor 346.031,44 euro én tenslotte voor Liedekerke. Zij kregen een investering van 72.521,47 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *