logo Casalina

Veldritbelofte Julie Brouwers timmert geduldig aan de weg naar de top

Veldritbelofte Julie Brouwers timmert geduldig aan de weg naar de top
Julie Brouwers in de weer in Baal

Belofte Julie Brouwers (18) uit Balen heeft de voorbije grote stappen vooruit gezet op de fiets. In de kleuren van het Vondelmolen – De Ceuster CT dook ze als eerstejaarsbelofte voorbije winter in. Al sinds de jeugd verzamelt ze de kampioenentruien, mits enkele jaren doorgroeien in het gezelschap van de vrouwelijke elite kan ook in deze reeks sprake zijn van enkele titels.

Brouwers begon er op haar twaalfde aan bij Acrog – Balen BC.

“Ik begon te fietsen met het idee om plezier te beleven en dat is nog altijd de bedoeling. Ik heb het veld altijd als hoofddoel bekeken, maar heb het altijd perfect kunnen combineren met de weg. Ik verkies het zand trouwens als mijn favoriete cyclocrossondergrond.

In de jeugdreeksen verzamelde ze zes Belgische en twee Vlaamse titels, daarnaast ook nog een karrenvracht, elf om precies te zijn, aan provinciale titels. Daarnaast is ze al even samen met een even grote verzamelaar aan titels, maar dan op de weg, sterke spurter Luca Van Hout.

“Het was moeilijker voor hem om al die titels te behalen. Het verschil tussen bij de jongens een titel halen of bij de meisjes is wel groot, zeker bij de aspirantjes. Ik was bijvoorbeeld bij de dertienjarige aspiranten zowel nationaal kampioen op de weg, in het tijdrijden, in het veld en het mountainbiken. Als je het kan, waarom niet? Ik had bij de aspiranten al wel snel door dat ik er wel iets van kon. Bij de nieuwelingen ging alles ook nog heel goed, ik werd als eerstejaars nieuweling derde op het BK in Oostende. Als tweedejaarsnieuweling won ik het eindklassement van De Moedige Veldrijder en werd ik Belgisch kampioene in Koksijde”, blikt ze terug op haar succes.

Brouwers in haar provinciale kampioenentrui bij de nieuwelingen
Brouwers in haar provinciale kampioenentrui bij de nieuwelingen

Als junior bij de vrouwelijke elite rijden, was wel andere koek.

“Als eerstejaarsjunior moest ik onmiddellijk bij de elites meerijden, dat was wel even een grote stap maar ik heb die wel goed verwerkt. Telkens als ik een cross mocht uitrijden, zag ik dat als een overwinning. Het was op zich wel een raar gegeven bij de tweedejaarsnieuwelingen haalde ik dertien overwinningen op een seizoen en een jaar later moet je opeens strijden om uit te rijden. Op het daaropvolgende Belgisch kampioenschap in Kruibeke werd ik vierde, daar was ik echt niet blij mee. Ik werd vorig jaar als tweedejaarsjunior geselecteerd voor vele wereldbekers. Als eerstejaars heb ik er ook drie mogen rijden, daar haalde ik veel motivatie en kennis uit. Vorig jaar heb ik het EK en het WK mogen betwisten, een geweldige ervaring. Als tweedejaarsjunior pakte ik zilver op het BK net achter Julie De Wilde, geen schande dat ik van haar verlies, maar toch blijft het zuur. Evolutie tussen de vrouwelijke elite is er wel, vorig jaar werd ik in zolder 78ste, dit jaar 29ste”, vertelt de tiener die tot enkele jaren geleden nog in het Limburgse Ham woonde.

Ze is aan haar tweede seizoen toe is bij het Vondelmolen – De Ceuster CT. Haar vader Gerry en schoonvader Stijn namen de ploeg dit seizoen over nadat Geert Wellens ermee stopte. Ze wilde deze winter een stap vooruit zetten.

“Die stap heb ik ook gezet. Natuurlijk zou ik ook liever elke week tegen de beloften apart rijden, maar langs de andere kant ik leer daar heel veel uit en je wordt er sterker van. Op het BK van komend weekend rijden we samen met de elites, er is door corona geen aparte trui voor ons voorzien. Ik verwacht niet al te veel, een goede cross rijden en dan zie ik wel waar ik zal stranden. Eén van de beste momenten van de winter was enkele dagen terug in Gullegem. Ik had echt een hele goede dag en zat in een groepje voor plaats tien. Toen brak mijn ketting in twee en werd ik achttiende. Normaal gezien zou ik zondag ook zo goed voor de dag moeten komen.”

De sportieve genen blijven in het gezin niet beperkt tot Julie, haar broer Arno Brouwers (20) zit ook competitief op de tweewieler. Hij begon ook met de combinatie veldrijden-wegwielrennen, maar koos sinds 2018 vol voor de weg. In 2021 koerst hij voor het Acrog-Tormans CT. In het verleden behaalde hij twee provinciale titels in het veld en ééntje op de weg. Arno won eveneens de Ronde van West-Vlaanderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *