logo Casalina

Sportieve duizendpoot Julien Desmarets vertoont grote ambities bij het Aarschotse Stageco Cycling Team

Sportieve duizendpoot Julien Desmarets vertoont grote ambities bij het Aarschotse Stageco Cycling Team
Julien Desmarets op training Foto Jo Groenevinger

Julien Desmarets (21) uit Beersel begon met hockey bij topklasser Léopold Ukkel. Hij evolueerde dan via triatlon bij Racing Club Bruxelles Triathlon en wat recreatief klimmen naar de wielersport. Met zijn spaarcenten kocht Julien iets meer dan een jaar geleden een tweedehands koersfiets, zijn ambitie was en is niet van de minsten: prof worden! Hij kwam onlangs bij het Aarschotse Stageco Cycling Team terecht, de ideale omgeving om vorderingen te maken en wie weet om zijn droom werkelijkheid te laten worden!

Eerst heeft hij hockey gespeeld bij de Royal Léopold Club uit Ukkel en dit van zijn zesde tot zijn vijftiende.

“Ik was er steeds eerste doelman in mijn leeftijdscategorie. Ik bekeek international Vincent Vanasch als mijn voorbeeld. Op mijn vijftiende wilde ik een nieuwe uitdaging. Ik reed ’s weekends met de koersfiets me mijn vader en besloot met hockey te stoppen om vol op de triatlonpiste in te zetten. Ik heb me dan bij triatlonclub RCBT (Racing Club Bruxelles Triathlon) aangesloten. Ik had nog geen training verricht in het lopen, maar ik kon toch goed lopen, maar ik was echt een slechte zwemmer”, herinnert hij zich nog.

Desmarets in doel bij Léopold
Desmarets in doel bij Léopold

Op de eerste trainingen van zijn eerste jaar waren er testen om de verschillende groepen op te maken op basis van hun niveau.

“Ik werd ingedeeld in de tweede lopersgroep. Voor het zwemmen moesten we zo snel mogelijk vierhonderd meter overwinnen. Ik kon dat toen nog niet zonder pauze, ik had de slechtste chrono met een tijd van rond de negen minuten. Bij het fietsen hoorde ik bij de besten. Om in de “Team Competition” te komen, moest ik vierhonderd meter zwemmen in minder dan zes minuten en vijf kilometer kunnen rennen in minder dan twintig minuten. Ik heb dus heel veel getraind om beter te worden dan de rest. Ik zwom zeven uur per week, ik fietste ongeveer drie uur in het weekend. Op de eerste training van het jaar zei ik dat ik tot het competitieteam ging behoren, daar werd weinig geloof aan gehecht.”

Julien voelde zich niet steeds als een vis in het water
Julien voelde zich niet steeds als een vis in het water

“Op het einde van dat seizoen kon ik vijf kilometer lopen in een tijd van achttien minuten en dertig seconden, het zwemmen lukte me net onder de zes minuten. Ik werd snel beter en zat zowaar in het competitieteam. Op de jaarlijkse clubchallenge was ik toen de beste in mijn leeftijdsreeks. Ik ben met triatlon gestopt wanneer ik aan de universiteit ben begonnen”, wist de student die ondertussen aan zijn eerste master handelsingenieur aan de ULB zit.

Zijn studies betekenden het einde van zijn triatlonloopbaan
Zijn studies betekenden het einde van zijn triatlonloopbaan

De eerste twee studiejaren waren zwaar, hij maakte van die gelegenheid gebruik om andere sporten uit te proberen. Hij bokste twee jaar twee keer per week, heeft veel geklommen bij Maniak Nijvel. Hij speelde ook vaak minivoetbal in die periode en ging regelmatig fitnessen.

“In maart vorig jaar begon alles, ik had toen al twee jaar niet gefietst. In een opwelling heb ik besloten om een koersfiets te kopen, dat geld was afkomstig van een studentenjob. Door die aankoop was mijn bankrekening leeg, ik nam een risico. Door de eerste lockdown had ik niet veel te doen, behalve fietsen en ik heb dus heel veel gefietst. Vanaf september begon dat fietsen weer intensiever. Ik zocht en vond een enorm goede club met het Stageco CT. Ik kon het niet geloven dat ze me een kans geven, ik had niet beter kunnen vallen dan bij hen. Net zoals bij de triatlonsport train ik weer om de beste van de groep te worden. Ik droom ervan om prof te worden, ik ben laat gestart met wielrennen, maar ik vind dat ik het toch moet proberen. Ik ben een allroundtype en weet momenteel nog niet hoe groot mijn motor is”, besluit de fan van spurter Peter Sagan, die als grote troef heeft dat hij snel recupereert van inspanningen.

2 reacties op “Sportieve duizendpoot Julien Desmarets vertoont grote ambities bij het Aarschotse Stageco Cycling Team

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *