logo Casalina

Spaanse crosser Felipe Orts verblijft met zijn twee mecaniciens in de schaduw van de Balenberg

Spaanse crosser Felipe Orts verblijft met zijn twee mecaniciens in de schaduw van de Balenberg
Van links naar rechts mecanicien Iñaki Gozalbez Nadal, Spaanse elitecrosser Felipe Orts Lloret, "manager" Benny Van Calster en mecanicien Joan Hernandez

In de schaduw van de Balenberg in Baal verblijven tijdens deze eindejaarsperiode Spaanse elitecrosser Felipe Orts Lloret (25) en zijn mecaniciens Iñaki Gozalbez Nadal (29) en Joan Hernandez (18), beiden ex-renners. In de kleuren van Cyclo Cross Team Teika – Gsport – BH 2020 behaalde hij in de Ethias Cross van Essen enkele dagen geleden een zesde stek, eerder werd hij op het Europese kampioenschap in het Nederlandse Rosmalen zevende.

Orts begon op zijn achtste met wielrennen, hij is nu al een kleine negen jaar actief op de veldritfiets. Hij behaalde als junior een nationale titel en de Spanish Cup, als belofte en eliterenner pakte hij steeds twee keer de gouden plak, er staan momenteel dus vijf titels op de teller.

“Tot nu toe hadden we drie internationale crossen in Spanje, ik won deze alle drie. Aanvankelijk was het veldrijden vooral populair in het Baskenland, dat tij begint nu te keren.”

Het is nu het zevende jaar op rij dat ze de kerstperiode in België beleven.

“In ons eerste jaar zaten we in Oudenaarde, sinds zes jaren verblijven we hier in de buurt.”, wist Orts. “Daarna verbleven ze bij café Agter de Weyreldt in Herselt, bij Britt Nys, de zus van Sven en zo leerde ik deze mannen kennen.”, wist helper en “manager” Benny Van Calster, die het Spaanse trio wat wegwijs maakt.

Het verschil met wielerland België is uiteraard groot, als we in ons land soms naar een veldrit willen dan kunnen we wel eens twintig uur onderweg zijn, hier in België is dat gemiddeld een uurtje.

“Ik ben blij dat ik voor mijn Spaanse Teika Sport mag strijden, ik wil het stap voor stap doen als veldrijder. Ik vind dat de afstand tussen de top van de cross en mij minder groot is geworden. Nu durf ik al eens top tien te rijden. Ik hou enorm veel van technische en snelle parcours met flink wat bochten, maar de modder schrikt me evenmin af. De voorbije dagen waren in orde met een zesde plaats in Essen, in Herentals kon het iets beter zijn dan die veertiende plaats, maar ik kreeg af te rekenen met een lekke band”, wist de meervoudige kampioen. “Ik zal komend weekend de Superprestige in Heusden-Zolder en de wereldbeker in Dendermonde rijden. Met een plaats tussen de top tien à vijftien zal ik al tevreden zijn”, klinkt het bescheiden. In Baal rijden ze niet ondanks dat ze in de schaduw van de Balenberg verblijven. “We gaan daar jaarlijks naartoe als toeschouwer om de sfeer op te snuiven en om eens iets te eten en te drinken. Dat is dit seizoen jammer genoeg niet mogelijk”, wist mecanicien Iñaki Gozalbez Nadal. “Kerstmis en Nieuwjaar zullen we dit jaar met een zeer klein gezelschap vieren, hier op de grens van Baal en Betekom”, wist de jongste van het gezelschap, Joan Hernandez.

In 2021 komen ze nog in actie in Gullegem (02/01) en de wereldbeker in het Nederlandse Hulst (03/01). Daarna keren ze even terug naar Spanje, om daarna onder andere de wereldbeker in Overijse (24/01), het WK in Oostende (31/01) en de Superprestige in Middelkerke (06/02) te crossen. “We mikken op goede resultaten en hopen ons team en onze sponsors in de schijnwerpers te brengen”, klinkt het bij het komische trio.

Bekijk alvast de kerstwensen van de drie op www.facebook.com/regiosportbe

Één gedachte over “Spaanse crosser Felipe Orts verblijft met zijn twee mecaniciens in de schaduw van de Balenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *