logo Casalina

Keerbergse sportbelofte Lisa Vaelen geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio

Keerbergse sportbelofte Lisa Vaelen geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio
Lisa Vaelen in actie op de brug met ongelijke leggers

Rotselaarse gymnaste Lisa Vaelen (16) is met het Belgisch gymteam geselecteerd voor de Olympische Spelen in Tokio. Lisa genoot de basis van haar opleiding als gymnaste bij de Keerbergse gymclub De Gympies, waar ze twaalf jaar deel van uitmaakte. In 2018 werd ze door de gemeente Keerbergen uitgeroepen tot sportbelofte van het jaar. Met Lisa maakt voor de tweede opeenvolgende keer een gymnaste die in Keerbergen werd opgeleid deel uit van het olympisch damesteam. Op de spelen van Rio (2016) verdedigde Rune Hermans immers de Belgische kleuren.

“Het is niet toevallig dat er opnieuw een Gympies-gymnaste deel uitmaakt van het olympisch team. De club specialiseerde zich immers in de discipline toestelturnen voor dames. Onze eigen Gympies Gymnovacup is vooral gericht op jonge talenten die het potentieel hebben om door te groeien tot wereldtoppers. Ook Lisa schitterde in deze wedstrijd, die ze in 2018 overtuigend won,” aldus voorzitster Ilse De Smedt.

“Als kleuter ging ik zwemmen, maar dat was echt mijn ding niet”, herinnert Lisa zich. “Op initiatief van mijn ouders ben ik gaan turnen. Omdat er in Rotselaar geen gymclub was, schreven zij mij in bij De Gympies Keerbergen.”

Al snel viel op dat Lisa meer in haar mars had. In het vierde leerjaar kreeg ze een topsportbeloftestatuut. Sindsdien liep ze school in het Koninklijk Atheneum Keerbergen. Daar bleef ze tot 2019, toen ze de overstap maakte naar de topsportschool in Gent. Ze start volgend schooljaar in het zesde jaar Wetenschappen-Topsport. Lisa traint momenteel een dertigtal uren per week. De combinatie van schoolwerk met topsport is haalbaar dankzij de flexibele houding van de school.

Artistieke gymnastiek voor dames bestaat uit vier onderdelen namelijk de grondoefening, balk, brug en sprong. De grondoefening is altijd Lisa’s favoriete toestel geweest, omdat het haar de kans geeft zich te tonen in verschillende onderdelen namelijk dans, acrogym en tumbling. Op trainingen kan ze ook genieten van de sprong.

Lisa heeft haar selectie te danken aan enkele mooie prestaties. In 2019 zette ze met het Belgisch team nog een mooie prestatie neer op het WK in het Hongaarse Gyor. Afgelopen maand nam ze met Nina Derwael deel aan de Dobro World Challenge cup in het Kroatische Osjiek, waar ze brons behaalde op de brug.

“Dat de Olympische Spelen een jaar uitgesteld werden, was mooi meegenomen”, merkte Lisa op. Het extra jaar gaf haar de gelegenheid om nog extra te trainen en bij te leren. Gympies-coach Geert Verstreken relativeert: “Het zijn haar kwaliteiten die haar kwalificatie mogelijk maakten, dat zijn haar sprongkracht, haar gedrevenheid om te bewegen, haar sterke coördinatie en motivatie. “Belangrijk is ook dat zij lang het speelse aspect van de gymnastiek heeft in stand gehouden. Pas op latere leeftijd is ze prestatiegericht gaan werken. Daardoor heeft ze lang op coördinatie kunnen trainen en heeft ze nog steeds de kans om te groeien.”

Lisa vertrekt op 14 juli met het team naar Tokio. De Olympische Spelen beginnen op 23 juli. In de periode voor de spelen verblijven ze in Mito. Daar zullen ze trainen en zich geleidelijk aanpassen aan het tijdsverschil in Japan.

Haar ambitie? Ze wil een goede kwalificatie turnen en hoopt op een goed resultaat in de teamfinale. Na de spelen krijgt ze twee weken vakantie. Daarna start de voorbereiding van het WK 2021 dat in oktober plaatsvindt, ook in Japan. Verder hoopt ze stiekem ook geselecteerd te worden voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. “Dat worden hopelijk normale spelen, waar geen sprake meer is van de pandemie,” besluit Lisa, die het betreurt dat de komende Spelen nog sterk getekend worden door coronamaatregelen. Er kunnen immers geen supporters meereizen, bovendien krijgen de atleten nauwelijks bewegingsruimte in het olympisch dorp.

De kwalificatiewedstrijd heeft plaats op 25 juli om 13.20 uur Belgische tijd. Wie van op het thuisfront voor Lisa en het Belgisch team wil supporteren, kan terecht in de cafetaria van de Keerbergse sporthal. Daar zullen alle wedstrijden waaraan Lisa deelneemt op groot scherm uitgezonden worden.

Lisa Vaelen in wedstrijdoutfit Foto: World Cup Osijek Dobro
Lisa Vaelen in wedstrijdoutfit Foto: World Cup Osijek Dobro

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *