logo Casalina

Hoeilaartse triatlete Kiara Lenaertz mikt op reserveplaats voor Olympische Spelen

Hoeilaartse triatlete Kiara Lenaertz mikt op reserveplaats voor Olympische Spelen
Lenaertz duikt in relatieve kerst- en studiesfeer het eindejaar in

Hoeilaartse triatlete Kiara Lenaertz (22) zat het voorbije seizoen mentaal in een dipje. Dat kwam er niet enkel en alleen door een gebrek aan wedstrijden door covid 19. Ze blesseerde zich zodat ze soms helemaal niet kon trainen, dat manifesteerde zich in een stressfractuur of een grote brandwonde op het linkerbeen als gevolg van een kom hete tomatensoep. Ze hoopt op de Olympische Spelen van komend jaar als reserve van de Belgian Hammers, de nationale triatlonaflossingsploeg.

De vlijtige studente van SMO-Scott hoopt dat de komende voorbereidingsperiode en haar internationale seizoen ietwat normaal mogen verlopen.

Lenaertz begon onder impuls van haar papa Rudi, een leerkracht LO, al op tweejarige leeftijd te zwemmen. Ze turnde toen ook nog en ging daarna ‘s weekends met haar ouders lopen. Ze begon ook met competitiezwemmen, bij Swimming Club Rixensart, daar haar mama toen in Rixensart werkte.

Lenaertz deed even aan competitiezwemmen
Lenaertz deed even aan competitiezwemmen

Ze was de watersport op haar vijftiende beu. Daarom besloot ze te beginnen met triatlon bij het Ultimate Team Overijse, waar globetrotter Jim Thijs toen nog rond liep. Na twee seizoenen trok ze voor enkele jaren naar het Vilvoordse Tribe-Accent. In hun kleuren won ze in 2017 het Vilvoords Sportjuweel. Nu gaat de blonde uit de Druivenstreek al haar derde seizoen bij SMO-Scott in.

Lenaertz in Tribe-outfit
Lenaertz in Tribe-outfit

Het voorbije jaar betwistte ze door covid 19 amper twee wedstrijden. Het tussenseizoen was prima met onder andere een tweede plaats op de eindejaarscorrida in Leuven op de vier kilometer.

“Normaal begon ik in maart in Abu Dhabi maar dat werd door corona afgelast. Ik wou dan het vliegtuig op om in de Verenigde Staten een andere race te betwisten, maar net dan sloot Amerikaanse president Trump de grenzen van zijn land af. Het was een chaotische 24 uur waarin finaal werd besloten om dan toch in België te blijven. Gelukkig kon ik blijven trainen met Marten, Jelle, Claire en Valerie. Jammer genoeg liep ik ook een stressfractuur op, dat bracht mentaal moeilijkheden met zich mee. Toen ik stil lag, was dat allemaal niets. Het was pas toen ik begon te lopen dat het lastig werd, dat moest heel rustig gebeuren en dat duurde me te lang”, aldus de twintiger die een semiprofessioneel statuur heeft bij Sport Vlaanderen.

Daarna trok de studente kinesitherapie op stage naar de Pyreneeën, maar ook daar verliep niet alles van een leien dakje.

“Ik kon door die fractuur nog niet optimaal lopen, daar kwam daar nog bij dat mijn fiets stuk raakte. Ik kon dus in dat mooie berglandschap enkel zwemmen in een plaatselijk zwembad… Gelukkig kon ik op het einde van die stage wel fietsen en lopen. Daarna volgde een wedstrijd in Tsjechië en het Belgisch kampioenschap aflossing in Lille. Dat was het dan qua races.”

Daarna volgden twee weken vakantie, Lenaertz reed alleen naar Zweden voor twee weken.

“Dat was leuk, ik had geen plannen gemaakt en reed naar waar ik wou. Dat bracht een mentale reset met zich mee, ik vond er mijn motivatie terug en kwam blij terug. Tot… die brandwonde er was. Ik haalde een kom hete soep uit de microgolfoven, vijf weken niet lopen en ook een tijdje kon ik niet zwemmen. Nu train ik opnieuw sinds iets meer dan een week alle triatlonfacetten.”

Na twee weken Zweden vond de Hoeilaartse haar lach terug Foto: Stan Vandendriessche
Na twee weken Zweden vond de Hoeilaartse haar lach terug Foto: Stan Vandendriessche

Een stevige trainingsvoormiddag ziet er als volgt uit. Ze start dan om 8 uur met een looptraining in het bos, om tien uur zwemt ze vier kilometer in een zwembad van de KU Leuven en dan besluit ze met anderhalf uur fietsen.

“Laten we hopen dat de Olympische Spelen in Tokio komend jaar alsnog mogen plaats vinden. Ik wil die reserveplaats bij de Belgian Hammers binnen halen. Om me daarop voor te bereiden trek ik na de komende examens op stage naar Spanje. Vanaf maart volgen twee wedstrijden in de Verenigde Staten, een hoogtestage in Mexico waar ik ook mijn eerste wereldbeker zal betwisten. Daarna volgen reizen naar China, waar een wereldbeker volgt, en Japan waar er een World Triatlon Seriesmanche zal plaats vinden. Indien dat niet mogelijk is, streef ik ernaar om in het Europese circuit actief te zijn.”

Het zaadje voor een prima jaargang plantte ze een kleine week geleden, hopelijk ontwikkelt dit zich goed en brengt het een bloem van een seizoen met zich mee.

Één gedachte over “Hoeilaartse triatlete Kiara Lenaertz mikt op reserveplaats voor Olympische Spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *