logo Casalina

Het WK in Oostende moe(s)t één van de schoonste dagen in het leven van Marthe Truyen worden

Het WK in Oostende moe(s)t één van de schoonste dagen in het leven van Marthe Truyen worden
Marthe Truyen maalt haar rondje af in Baal

Belgisch beloftenkampioene Marthe Truyen (21) keek al even uit naar één van de mooiste dagen van haar leven, het wereldkampioenschap in eigen land in Oostende van komend weekend. Ze droomde van een sfeervol kampioenschap met horden fans aan het Noordzeestrand. Door corona moest dit ongelooflijke vooruitzicht stevig worden bijgesteld. Toch zal de twintiger van de Baloise-Trek Lions alles geven en hopelijk kan ze zich bij de tien besten ter wereld scharen.

Truyen begon “relatief laat” aan haar wielercarrière, dat was in haar tweede nieuwelingenjaar.

“Toen ik competitief begon te fietsen waren mijn idolen Marianne Vos en Sanne Cant, al snel kwam ik tot de conclusie dat het onrealistisch was om dat ooit te bereiken. In mijn eerste jaar was ik nog klein en fijn en trainde ik nog niet al te veel. Ik eindigde in een cross steevast achteraan. Toen ik dat wel begon te doen en een beetje op alles wat belangrijk was, begon te letten boekte ik vorderingen. Ik begon dan bij de ploeg van Eddy Hendrickx, het toenmalige Kalas CT 99.”

Marthe in haar beginperiode bij het Kalas 99 CT
Marthe in haar beginperiode bij het Kalas 99 CT

Het Kalas CT 99 werd in 2017 het AA Drink Jongerenteam, dat nu door het leven gaat als het AA Drink – Young Lions, dat jong talent moet leveren voor de profs van de Telenet-Fidea Lions van Sven Nys. Ondertussen rijdt ze al haar derde winter voor de ondertussen Baloise-Trek Lions. Ze hernieuwde haar Belgische beloftentitel in het veld, maar gezien ze met de elites reden was er voor haar geen trui voorzien.

“De voorbije jaren verliepen met ups en downs, dat is nu éénmaal de gang van zaken. Ik ging normaal gezien voorbije zomer enkele meerdaagse rondjes rijden, door corona kwam het er niet van. Het bleef beperkt tot zes wegkoersen, dat voelde ik voorbije winter wel. Op het BK was ik vorig jaar beste belofte en dit jaar tussen de elite opnieuw, maar ik schoof overall wel op van een negende naar de zesde plaats, voor en tussen enkele grote namen.”

“Deze WK-selectie was geen verrassing, ik was er uiteraard relatief zeker van en ik denk samen met mij Kiona Crabbé ook. De rest, dat was wat afwachten. Toch doet het altijd plezier om je naam op het lijstje geselecteerden te zien staan ”

Truyen met de overige junioren bij het AA Drink Jongerenteam bij aanvang van de veldritwinter van 2016-2017
Truyen met de overige junioren bij het AA Drink Jongerenteam bij aanvang van de veldritwinter van 2016-2017

De Bevelse is benieuwd naar wat nog komen moet, te beginnen met het WK in Oostende van komend weekend.

“Ik heb er zin in, het moest één van de mooiste dagen van mijn leven worden met een WK in eigen land en crossen voor veel fans. Dat moest door die coronagolven enorm bijgesteld worden. Fans of geen fans, ik smijt er mij voor de volle honderd procent voor. In de Zilvermeercross in Mol, met een zanderig rondje, werd ik zesde belofte. Dit te midden van een deelnemersveld die enkele afwezigen telde, maar de meesten waren er. De finale wereldbeker in Overijse ging me helemaal niet goed af, daar moet ik eerlijk in zijn. Ik heb geen idee wat ik in Oostende kan behalen, ik moet het maximale uit mezelf halen op de Druivencross te vergeten. Ik wil verder gaan op mijn elan van Mol en dat om te beginnen op het WK in Oostende”, vervolgt ze. “Ik bekijk titelverdedigster, de Franse Marion Norbert-Riberolle, niet als kanshebster om haar titel te herhalen. Ze zal te laat komen om de Nederlandsen Bakker en Pieterse van de titel te houden. Deze omloop ligt op dezelfde locatie als het BK in Oostende enkele jaren terug. Het parcours is uiteraard anders, ik herinner me dat ik toen als tweedejaarsjunior zesde werd bij de beloften. Ik rijd graag door het zand, bij een goede dag sluit ik een mooie prestatie niet uit.”

De Belgische vrouwelijke beloften Marthe Truyen, Kiona Crabbé, Julie Brouwers, Jinse Peeters, Tessa Zwaenepoel en Julie De Wilde starten om 13.30 uur aan hun wereldkampioenschap in Oostende dat via Sporza valt te volgen.

Marthe Truyen (l) is benieuwd naar haar WK
Marthe Truyen (l) is benieuwd naar haar WK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *