logo Casalina

Halfweg eerste provinciale op de eerste dag van 2024: een tussenstandje

Halfweg eerste provinciale op de eerste dag van 2024: een tussenstandje
KFC Herent (zwart) hield laatste Sporting Kampenhout van winst

Fenixx BeigHum vevult zijn rol als titelkandidaat met verve en nam al een kleine bonus op de rest. Een immer strijdvaardig tweede KCVV Elewijt lijkt een scherprechter te worden, achtervolgers Huldenberg, Rotselaar en VK Linden lieten links en rechts al wat steken vallen, maar zijn “relatief tevreden” met wat ze behaalden. Vorig seizoen veranderde veel net na Nieuwjaar en alles op de slotspeeldag. Laat Fenixx zich andermaal de kaas van het brood eten en kan een achtervolger de titel pakken, vooral de uitduels zullen van cruciaal belang worden en ook de teams die geen licentie aanvroegen voor nationale reeksen spelen een rol. Op dit moment lijkt er sprake van vijf zakkers in deze reeks, net zoals vorig seizoen.

Fenixx kan promoveren als ze buitenshuis eens beginnen met een reeks neer te zetten, thuis lijkt er geen probleem te bestaan. Buitenshuis konden ze in de eerste competitiehelft maximaal één keer winnen. Net voor de winter doorbraken ze de ban met een 0-3 op Euro 90 Kraainem en een 1-2 op bezoek bij OHR Huldenberg. Door uit steeds van de pluimen te laten, blijven de overige teams in hun spoor. De ervaring en visie van trainer Gerd Hermans en het eergevoel bij zijn troepen zullen het normaal gezien niet zo ver laten komen.

Zaidi (eerste van links) ondervindt tegenstand
Een beeld van de twee titelpretendenten van vorig jaar, Bierbeek (in geel) dat niet aanwezig tekent en Fenixx dat bevestigt

Bovenaan ontbreken KHO Bierbeek, Olympia Wijgmaal en Sporting Kampenhout en verrassen promovendi Euro 90 Kraainem en Sportief Rotselaar.

Euro 90 Kraainem stond lang in de top drie, mede ook door hun krachtige dubbele flanken en de trefzekerheid van Corentin Gabrielli met 8 treffers en Mazzutime in het slotkwartier. Ze begonnen met een fabelachtige 18 op 21 en denderden nog verder op de boost van hun titel. De wit-geel-blauwen teerden ook nog wat op de boost die ze kregen nadat ze in hun reeks kampioen speelden. De speeldagen na het ingaan van het winteruur leverden amper een 4 op 24 op waardoor ze buiten de top zes vielen.

Ook aan de Torenstraat van Sportief Rotselaar is enigszins sprake van het verder zetten van de reeks van het kampioenenjaar in tweede, zij het wel met een pauze van zeven speeldagen, uitgezonderd 1-3-uitwinst op Bertem-Leefdaal op speeldag drie. Ze sloten echter de heenronde op een steenworp van top drie af met 22 op 27, ook hier speelde hun pressende vleugelspel een rol van betekenis. Rotselaar zou in principe in hun eerste jaar een licentie voor nationaal voetbal kunnen vragen…

OHR Huldenberg (links) ging met de drie punten aan de haal bij Sportief Rotselaar
OHR Huldenberg (links) en Sportief Rotselaar lijken met verschillende inzet het kampioenschap te spelen

VK Linden zette met een 9 op 9 halfweg zijn handtekening onder een geslaagd einde van de heenronde en een sollicitatie voor promotie. De groen-witten zouden bij het neerzetten van een reeks wel eens vertrokken kunnen zijn.

Bij de buren en kleurgenoten van HO Bierbeek kon trainer Tino Crabbé zijn werkwijze en visie niet doordrukken, de resultaten waren niet wat ervan verwacht werd. De spelers dragen ook deels verantwoordelijkheid, te vaak werd te weinig creatief gespeeld, zo werd de heenronde op de tiende stek afgesloten.

Bij zakkers uit derde amateur Kampenhout en Wijgmaal was er soms evenmin sprake van efficiëntie voor doel. Kampenhout zag coach Denis Dessaer verkassen, finaal naar tweedeprovincialer Boka United. Ze brachten meestal mooi voetbal om vooraan amper te kunnen aanleggen te blijven, het leverde hen de tijdelijke rode lantaarn op. Uit doen ze het veel minder.

Olympia Wijgmaal zoekt na het inbrengen van vele nieuwe namen naar evenwicht in het team, naar het einde van de heenronde ging het stilaan beter. Toch zijn ze net iets te veel afhankelijk van topscorer François Erdogan, al lijkt Diaby er stilaan door te komen en komen Beka en Calgan iets beter voor de dag. Achteraan doen enkele jonge spelers ervaring op en moeten ze gaandeweg beter worden.

Olympia Wijgmaal (links) en VK Linden hielden het op een draw
Olympia Wijgmaal (links) en VK Linden zijn aan de beterhand

OHR Huldenberg en VC Bertem-Leefdaal, scherprechters die enkel willen winnen maar geen licentie aanvragen.

Met 17 gescoorde én geïncasseerde goals voor vijfde Bertem-Leefdaal en 23 gemaakte en geslikte goals voor OHR Huldenberg zijn beide teams het toonbeeld van efficiëntie. De hemelsblauwen kunnen rekenen op spits Cédric Van Malcot, de withemden op de ervaren Vincent Vergauwen. Beiden gaven al snel aan voorlopig niet te willen stijgen naar het nationale voetbal, daar ze hun logistieke middelen nog niet navenant zijn om die ambitie te ondersteunen. Ook de verre verplaatsingen en het gebrek aan derby’s zegt beiden bitter weinig. Links en rechts ontnemen beide teams promotiekandidaten kostbare punten, met enkel en alleen winnen en het behoud in het achterhoofd. Ergens valt er zo wel een druk van de schouders.

VC Bertem-Leefdaal drukte in de tweede helft onder andere met vrije trappen
VC Bertem-Leefdaal begon behoorlijk, Herent (in het geel) sloot degelijk af

Om naar uit te kijken in 2024: De jonge garde van KV Tervuren-Duisburg en de wederopstanding van VK Liedekerke?

Na het verkassen van trainer Ives Cordier naar Erpe-Mere United gaat het bergaf bij VKL dat ieder seizoen toch een serieuze promotiekandidaat is.

Ze pakten na het verkassen van Cordier nog een 2-0-thuiszege tegen Elewijt en daarna puurden ze één puntje uit de 2-2-draw op Kampenhout. Daarna was het over, van hun sterke thuisreputatie blijft er momenteel weinig over na de 1-5-nederlaag tegen Eendracht Mazenzele-Opwijk en het 0-3-verlies tegen Eppegem. Dit seizoen lijken er, zoals de kaarten er nu bijliggen door de evoluties in derde amateur, vijf teams te zakken. Op basis van de ranking zijn dat momenteel Kampenhout, Tervuren-Duisburg, Eppegem, Liedekerke en Wijgmaal.

VK Liedekerke opent in de thuismatch tegen Linden de score
VK Liedekerke moest het meestal van zijn sterke thuisreputatie hebben oto: Elias Rom

Na een handvol speeldagen in de eerste spelronde ver, besloten de wit-blauwen om het over een andere boeg te gooien.

Vele ervaren namen verdwenen uit de selectie. Enkel drie sterkhouders, Geoffrey Mélange, Stephane Debruille en Vidal Soladio bleven erin staan om de rest, acht jongeren grotendeels van eigen kweek en jonger dan twintig jaar, in goede banen te leiden. Dat resulteerde in een 5-2-thuiszege tegen Bertem-Leefdaal. Ondertussen kwam vaste doelman Lucky Lenseclaes terug uit blessure. Het schoentje knelt nog wel wat qua afwerking, want buiten dat duel scoorde het team uit de Voerstreek maar acht keer in de heenronde waaronder drie voor jonge spits Bjorn Devijver. Ze verloren nipt van Mazenzele-Opwijk vooraleer ze de winterstop ingingen, mits wat meer mentale weerbaarheid en afwerking, kan er nog flink wat verwacht worden van hen.

Van klein naar groot op paaskamp bij KV Tervuren-Duisburg met Wout, Arthur en Lucky
Bij KV Tervuren-Duisburg is Lucky Lenseclaes één van de beste doelmannen van de reeks

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *