BORGinsole neemt uitgebreid de maat van … de OHL-Ladies
Over twee dagen gespreid kwamen de OHL-Ladies die uitkomen in de Super League zich laten meten om te bekijken of ze podologische bijsturing nodig hebben en of ze blessures kunnen voorkomen op basis van biomechanische testen. Paul BORGions en zijn zoon Florian, beide podoloog, meetten het hele bewegingssysteem, van voeten tot nek, bij de meiden. Op basis van highspeedbeelden op de loopband en op het gras en aan de hand van drie axiale sensoren oordelen ze in overleg met de medische staf van OHLeuven of er extra sturing nodig is met gepatenteerde podologische zolen BORGinsole. Ook tips en adviezen naar de sportarts, kinesist en osteopaat worden meegegeven.
Paul Borgions heeft al meer dan vijfendertig jaar ervaring als podoloog. Wat als een éénmanszaak is gestart is nu uitgegroeid tot een bedrijf van elf, waarvan zes podologen die in het Podologisch Centrum in Rotselaar werken. Zijn collectie truien op een grote muur verzameld begon in 2010 met de Hongaar Tamas Hajnal die een transfer maakte van Sint-Truiden naar Borussia Dortmund.
Ondertussen kwamen daar hopen truitjes bij zoals die van Wesley Sonck, Nils Schouterden, Jelle Vossen, Kalidou Koulibally, motorcrosser Steve Ramon, Kevin De Bruyne, Koen Casteels, Europees kampioen marathon Koen Naert, wielrennen en werelduurrecordhouder Victor Campenaerts, Dennis Odoi, Sam Deroo, de kapitein van het Belgisch nationale volleybalteam, Kabasele, Schrijvers en nog vele anderen…
Hij heeft ook WK-gangers Jasper Stuyven, Tiesj Benoot en Victor Campenaerts, die op zijn BORGinsole Podologische zolen, het werelduurrecord verbrak als klanten. Ook reserves Philippe Gilbert, waarvoor het Belgiumzooltje werd gemaakt voor zijn wereldkampioentitel, en Greg Van Avermaet maken gebruik van de BORGinsole zooltjes via externe podologen die samenwerken met het BORGinsole labo. In dat labo, amper tweehonderd meter verder gevestigd, in de Torenstraat, worden voor maar liefst 170 podologiepraktijken podologische zolen vervaardigt. Dit gebeurd met een werelduniek robotsysteem, dat de meest nauwkeurige zooltjes kan produceren. Hij werkt ook samen met vele voetbalclubs in eerste klasse. Het was recentelijk de beurt aan de OHL-Ladies. Voor onze lens kwamen Lola Wajnblum (25), Marith De Bondt (19), Lisa Vanhentenrijk (18) en Zenia Mertens (20) zich biomechanisch testen.
De speelsters werden onder andere gescreend op een loopband, dit met behulp van zes highspeed camera’s in vele posities. Ook buiten op een laantje in kunstgras moesten ze testen afleggen. Er werden ook strepen getrokken op hun onderbenen en allemaal met reden.
“Ze krijgen uitleg omtrent het gebruik en het nut van bijvoorbeeld ieder gewricht, spier of ligament en hoe ze hun beweging en houding kunnen verbeteren. We meten bijvoorbeeld ook de beweging van de heup en toetsen of dat goed gaat met een speciaal meetapparaatje. Op een loopband bekijken we ook de beweging van het bekken. Met een 3 axiale sensor kunnen we bijvoorbeeld bekijken of de ene knie eventueel de andere overcompenseert. We kunnen de reden voor een blessure bekijken en preventief optreden om nieuwe problemen te voorkomen. Waar nodig krijgen ze individueel op maat gemaakte podologische zolen, maar als het niet nodig is, dan mogen ze vrank en vrij zonder rond lopen”, wist Paul Borgions. Ook krijgen ze educatie voor het dragen van juiste schoenen, niet alleen voetbalschoen en loopschoen, maar ook de dagelijkse schoenen blijken belangrijk te zijn.
Voor de inrichting van zijn praktijk liet Paul Borgions zich inspireren door gekende voetbaltempels, zo hebben onderzoekruimtes namen als Wembley, Nou Camp, San Siro. De (voetbal)sport kan er enkel goed bij varen!