Mannen KHC Leuven pakken in slotminuut zege tegen Herakles

KHC Leuven vuurt een strafcorner af

In de Belgian Hockey League heeft KHC Leuven in eigen huis Herakles geklopt met 3-2. De bezoekers liepen in het eerste kwart al snel 0-2 uit na twee strafcorners van de Australiër Corey Weyer. Toch konden de Leuvenaars de scheve situatie nog helemaal ombuigen. De Ier Sean Murray bezorgde zijn ploeg de overwinning met een doelpunt in de slotminuut.

Met een 7/15 en een bijhorende zesde plaats in het klassement had Leuven zijn seizoenstart niet gemist. Herakles stond met vijf punten uit evenveel wedstrijden op een negende plek, maar zat wel vol vertrouwen na de 4-1-overwinning tegen Beerschot vorige week. De bezoekers begonnen dan ook met aanvallende intenties aan het duel. Ze zetten veel druk vooruit en dwongen na drie minuten een eerste strafcorner af. Leuvense doelman Carr bracht redding op de inzet van Weyer. Enkele minuten later was het wel raak voor Herakles. Weyer schoot een nieuwe strafcorner onhoudbaar in de linkeronderhoek, 0-1. De bezoekers hadden de wedstrijd volledig onder controle. Leuven raakte nauwelijks onder de druk uit. Na een voetfout in de Leuvense cirkel floot de scheidsrechter opnieuw een strafcorner in het voordeel van Herakles. Weyer verdubbelde de voorsprong met een kopie van zijn openingsdoelpunt. De Australiër koos opnieuw voor de linkeronderhoek en liet doelman Carr kansloos. De thuisploeg herstelde zich van die dubbele opdoffer, verder dan pogingen van Murray en Lane kwam het niet in het eerste kwart.

De Australiër Weyer aan zet op strafcorner voor Herakles

Leuven begon met meer enthousiasme en vertrouwen aan het tweede kwart. De druk van Herakles was verdwenen en de thuisploeg kreeg meer tijd om de bal in de ploeg te houden. Het Leuvense balbezit resulteerde niet in doelrijpe kansen. Halve mogelijkheden van Lane en Bosmans gingen voorlangs. Xavi Trenchs, de Spaanse trainer van Leuven, had werk op de plank aan de rust.

Het was Herakles dat het beste uit de kleedkamer kwam. Na vijf minuten hadden de bezoekers al twee strafcorners verzameld, maar in tegenstelling tot het eerste kwart konden ze daar geen gevaar uit puren. Op het moment dat Herakles de wedstrijd in een beslissende plooi leek te gaan leggen, kwam daar uit het niets de aansluitingstreffer van de thuisploeg. Sam Lane kon een Leuvense aanval van dichtbij afwerken. De thuisaanhang geloofde er weer in. Leuven rook bloed en duwde door. Heraklesdoelman Timmermans moest redding brengen op een uitstekende deviatie van Murray. Enkele tellen later raakte de bal een voet van een Herakles-verdediger in de cirkel. Strafcorner! De Spanjaard Pau Quemada werkte de bal staalhard in doel, 2-2. Alles te herdoen met nog een kwart voor de boeg!

De thuisploeg had het momentum en ging op zoek naar de overwinning.

Na een prima actie op de rechterkant bracht Lane de bal hard voor doel, maar Divorra was te verrast om te kunnen afwerken. De partij leek af te steven op een billijk gelijkspel, dat was buiten een dolle slotfase gerekend. Met nog een minuut op de klok schoot Herakles-aanvaller Tarrés Fortuny een goede kans hard naast. Een tiental seconden later was er aan de overkant opnieuw een uitstekende actie van Lane. De Nieuw-Zeelander haalde de achterlijn en legde de bal terug tot bij Sean Murray, die de 3-2 beheerst in doel werkte en Leuven het delirium bezorgde. Meteen na het doelpunt weerklonk het eindsignaal. De Leuvenaars nestelen zich met deze overwinning in de top vier van het klassement. Herakles valt terug naar de tiende plek.

Na afloop kwam matchwinnaar Sean Murray terug op de moeilijke eerste helft van KHC Leuven.

“We maakten enkele basisfouten, wat niet van onze gewoonte is. Xavi, onze trainer, zei tijdens de pauze om met vertrouwen de bal van stick tot stick te laten rondgaan. Dat deden we in de tweede helft. We speelden het tiki-taka-spel dat we willen en op het einde werden we daarvoor beloond. We kenden wat hoogtes en laagtes, met 10/18 zijn we relatief tevreden over onze competitiestart. Onze ambitie is om dit seizoen in de top vier te eindigen. De komende weken zullen we alleen nog maar sterker worden.”

Tweevoudig doelpuntenmaker bij Herakles, Corey Weyer, zocht na de wedstrijd naar een verklaring voor de nederlaag.

“We speelden onze aanvallen niet altijd goed uit. We wilden het net iets te veel forceren. Daarnaast moeten we ook credits geven aan Leuven. Ze kregen enkele kansen en konden die benutten. De efficiëntie die bij hen wel aanwezig was, ontbrak bij ons”, reageerde de Australiër die benadrukte dat Herakles een ploeg in opbouw is. “We hebben een zo goed als nieuw team en moeten elkaar nog wat leren kennen. Mijn landgenoot Jack Welch en ik zijn ook later aangekomen. We kijken uit naar de rest van het seizoen.”

Beeld en tekst: Jordi De Koninck