logo Casalina

Hockeyjeugd ouder dan twaalf pas half maart in actie… KHC Leuven, Stix Hasselt en Braxgata Boom reageren!

Hockeyjeugd ouder dan twaalf pas half maart in actie… KHC Leuven, Stix Hasselt en Braxgata Boom reageren!
De U19 girls van Braxgata Boom en KHC Leuven enkele jaren terug

Voorzitter van de Belgische hockeybond Marc Coudron meldde de jeugdteams ouder dan twaalf jaar pas vanaf midden maart opnieuw op het terrein kunnen staan. De meeste jongeren hebben nu al enorm veel zin om te herbeginnen nadat ze in oktober al moesten stoppen als gevolg van de coronamaatregelen, nu zien ze hun hoop gekelderd en ook op mentaal vlak valt één van hun weinige uitlaatkleppen weg.

Oorspronkelijk was het voorzien dat de trainingen voor de jeugd ouder dan twaalf jaar kon herbeginnen half januari en de kampioenschappen enkele weken later. Dat lijkt nu onhaalbaar. Ook het plan om na de krokusvakantie aan te zetten lijkt te hoog gegrepen. Volgens Coudron leek het haalbaarder om half maart terug te beginnen trainen.

In het Vlaams-Brabantse heeft KHC Leuven een enorme jeugdwerking die ze op deze manier zien stokken.

“Dat de “oudere jeugd” pas half maart zou kunnen beginnen is enorm demotiverend. Ik vind het trouwens compleet onbegrijpelijk dat de voorzitter van de Koninklijke Belgische Hockeybond, Caudron, over zo’n gevoelige informatie eerder de pers inlicht dan de eigen clubs”, opent voorzitter van KHC Leuven, Roel Soetens. “We beseffen uiteraard allemaal dat Covid 19 ernstig is en dat voorzichtigheid geboden blijft, maar juist in deze tijden heeft de jeugd nood aan ontspanning en perspectief. Afleiding in open lucht zou hen enorm deugd doen. Ik besef dat het lastiger is voor de competitie omdat de noodzakelijke verplaatsingen de besmettingskansen verhogen daar er bijvoorbeeld met meerdere personen in een wagen wordt gezeten. Spijtig dat de clubs niet kunnen trainen op hun club en er vriendschappelijk kunnen spelen. Met beschermingsmaatregelen zoals geen gebruik maken van kleedkamers en douches en geen aanwezig publiek, lijkt dit ons nochtans realiseerbaar. Zo wordt onze jeugd flink wat perspectieven ontnomen”, vervolgde Soetens. “Op sportief vlak zetten onze jeugdspelers geen stappen meer vooruit. Ze blijven fysiek bezig, maar daar blijft het bij. Zoals je op school een leerachterstand oploopt, is er bij hen sprake van een trainingsachterstand. Ze oefenen niet op techniek of tactiek. Het belangrijkste is de impact op hun mentale welzijn. Indien er openingen mogelijk zijn zou het mooi zijn om te bekijken of er al iets voor hen zou mogen. Want ik ben ervan overtuigd dat sportclubs in staat zijn om trainingen in open lucht te organiseren in veilige omstandigheden. Uiteraard besef ik maar al te goed dat dit afhangt van de evolutie van de besmettingscijfers en dat dit niet voor morgen is.”

De U19 boys van De Pinte en Leuven blijven ook nog even competitieloos
De U19 boys van De Pinte en Leuven blijven ook nog even competitieloos

Ook bij veldhockeyclub Hasselt Stix snakken de tieners naar hockey.

Omeima Chiouch, 14 jaar en middenveldster bij de U14 Girls 1, maakt zich zorgen: “Ik ben normaal gezien heel sportief, hockey is mijn leven. Gaan trainen en wedstrijden spelen met mijn ploeg is wat ik het allerliefste doe. Het doet pijn dat ik al sinds de herfstvakantie niet meer mag sporten. Ik mis mijn uitlaatklep. Mijn vriendinnen en ik kijken heel erg uit naar 18 januari. We rekenen erop dat we vanaf dan weer mogen hockeyen”, droomde de tiener luidop. “Het is erg zuur voor onze jeugd, jongeren die ook wel beseffen dat samen buiten sporten met de trainer veiliger en gezonder is dan bijvoorbeeld rondhangen in de stad”, klonk het bij Stixbestuurslid en fiere hockeymama Lore Dewulf.

De U16 girls 2 van Stix Hasselt hopen op betere tijden
De U16 girls 2 van Stix Hasselt hopen op betere tijden

Doelvrouw en speelster bij de u19 girls in ere-afdeling bij Braxgata Boom, Julie Dekeyser en Sterre Jespers, hadden het ook liever anders gezien.

“Ik kan er ergens begrip voor opbrengen, maar ik vind het vooral triest aangezien we op goede koers waren om mooie resultaten en misschien zelfs play-offs te halen. Onze ontwikkeling staat nu ook “on hold”, allesbehalve leuk. We hebben geen uitzicht hebben op leuke dingen om te doen na school. Het is nu gewoon af en toe naar school gaan en voor de rest thuis studeren, zonder afwisseling of ontspanning. Het is niet motiverend en ik denk dat niemand nog kijkt naar de zogezegde nieuwe begindatum omdat we er allemaal van uitgaan dat die toch nog zal veranderen”, wist doelvrouw Dekeyser. “Voor mij heeft het minder effect dan voor de anderen, ik train met de dames 1 mee. Wij mochten dus telkens hockeyen, maar werden wel wekelijks getest op Corona. Als ik niet zou mogen hockeyen, dan zou ik dat heel vervelend vinden. Ik begrijp ook dat vele teammaten uit de U19 heel boos zijn aangezien zij nu niet kunnen sporten. Het valt soms moeilijk te begrijpen dat bijvoorbeeld op school zitten in een volledige klas wel mag en buiten sporten niet. Ik hoop ook wel dat U19 snel mag herbeginnen, ik mis de matchen. Ik ben heel dankbaar dat ik bij dames nog de kans heb om te hockeyen. Ik begrijp dat velen die dat niet mogen, boos zijn. Als ik eerlijk ben, weet ik zelfs niet of er nog gespeeld kan worden. Natuurlijk hoop ik van wel, maar die datum verschuift continu…”

Doelvrouw Dekeyser maakt zich klaar voor een strafcorner
Doelvrouw Dekeyser maakt zich klaar voor een strafcorner

Op www.facebook.com/westhoekwildcats schreven de voorzitters van Hockeyclub Ieper, Hockeyclub Koksijde, Hockeyclub Waregem en Hockeyclub Brugge al een open brief naar aan kabinet van de eerste minister Alexander Decroo, minister van volksgezondheid Vandenbroucke en minister van sport Ben Weyts om hun zorgen over de sportjeugd te delen. Ook DNA: Hockey, een bedrijf voor outdoor sportartikelen maant verschillende clubs aan om een (open) brief te sturen naar de regering.

Voor de jeugd jonger dan twaalf jaar verandert er niets, zij blijven trainen.

De U10 boys Hockey Keerbergen Tigers van trainer Laura Pauwels ontsnappen aan de dans
De U10 boys Hockey Keerbergen Tigers van trainer Laura Pauwels ontsnappen aan de dans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *